• Kay Rung

Betala vad du vill eller ?

Ibland får vi frågor om den glidande skala vi använder för betalning av våra kurser. Därför vill jag förklara hur vi tänker kring skalan och kanske inspirera andra med det tänket. (Jo vi har företag som hör av sig och vill ha hjälp att implementera en glidande prisskala, tro det eller ej!)Låt oss först reflektera över den ”fasta prislapp” som många är vana vid idag. Fasta priser har funnits de senaste 157 åren. De kom till för att stävja konflikter och skapa större förutsägbarhet i en tid när större butiker blev vanligare. Idag tar nog de flesta i Sverige det för givet att mjölken på COOP har ett fast pris och skönt är kanske det.


Men mycket har förändrats i världen de senaste 157 åren. Där vi är nu är den fasta prislappen inte alltid det bästa sättet. Något som ger förutsägbarhet och trygghet (som fasta priser) kan också bidra till orättvisa och obalans. Är det verkligen mest rättvist att alla betalar samma pris för något? Och är det enda sättet att hantera pengatransaktioner mellan människor?

I den gruppen av människor som vill lära sig om kommunikation finns många olika livssituationer. Därför har vi under de senaste tio åren använt oss av den glidande skalan för att göra det möjligt för fler att lära sig något de längtar efter.


Tänk dig nu vad en kurs i kommunikation kan vara värd


Tänk dig att alla dessa personer skulle betala ett fast pris på 4000kr för en tvådagars kurs. Och det är bara de första 4 på listan som har råd.

  1. Ledarskapskonsulten som vill få inspiration och nya infallsvinklar till de uppdrag hon gör i sitt jobb.

  2. Coachen som vill kunna bli ännu bättre på att vara stöd vid kommunikationssvårigheter klienterna har.

  3. Chefen som vill lära sig hur han bättre kan överbrygga konflikter i arbetslaget.

  4. Ett par med välbetalda jobb och vuxna utflyttade barn.

  5. Ensamstående lågavlönad förälder till två barn som vill lära sig bemöta sina barn på ett bättre sätt.

  6. Ideellt arbetande fotbollscoachen till ett knattelag som vill lära sig vara tydlig utan att "trash talka" sina 12-åriga spelare.

  7. Kvinnan som vill lära sig sätta gränser så hon kan lämna sin våldsamma pojkvän så hon slipper bli slagen mer.


Vi vill att även de sista tre på listan ska kunna gå våra utbildningar

Skulle vi ha ett fast pris skulle vi behöva sätta det högre än vad som skulle fungera för många. Om vi satte ett fast pris som var lågt nog för alla, skulle vi inte kunna täcka våra kostnader och i förlängningen inte kunna driva vår egen verksamhet.


Tanken är att skalan ska göra det möjligt för vissa (exempelvis de fyra första på listan) att bidra med mer, så att de tre sista också kan vara med och att vi ändå kan genomföra kursen.


Vi vill inbjuda alla som vill gå våra utbildningar att bidra så mycket de kan på skalan. Över tid har vi sett att det verkar fungera både för oss och för de som är med. Några betalar i den övre delen av skalan, några i mitten och några i den lägre delen av skalan. För oss är det inte viktigt vem som betalar vad. Pengarna är ju inte kopplade till vad något blir ”värt” för dig som individ, utan är till för att hjälpa oss att dela med oss av kunskap som du och andra kan ha nytta av i sina liv.


Vad det är värt, det vet du först efteråt

När vi väljer att gå in i något gör vi det oftast med förhoppningar men vi kan inte veta säkert om de kommer att infrias. Så är det även när vi går på kurs. Här några kommentarer vi fått från deltagare under årens gång efter att de gått utbildning med oss.


Det räddade livet på mig, utan färdigheterna jag fick lära mig hade jag aldrig kunnat separera från min våldsamma man utan att bli ihjälslagen.


Wow, det fungerar verkningen att lyssna, jag kunde ringa upp en tappad kund och reparera kontakten.


Jag fick hjälp att hitta mitt behov, nu vet jag vad jag behöver göra när jag känner mig så arg. Ser riktigt fram emot att bli arg igen. 


Min relation hade inte överlevt om jag inte lärt mig kommunicera på ett nytt sätt.


Jag har blivit mer tacksam över allt jag har, istället för vara missnöjd över allt jag inte har.


Alla som gått våra kurser har inte haft livsomvälvande upplevelser. Några har säkert tyckt att de hamnat på fel kurs. Om du är osäker på om det vi gör är något för dig, kan första steget vara att se några film klipp eller låna en bok från biblioteket.

Hoppas det här inlägget hjälper dig förstå hur vi tänker. Vi hoppas förstås också att du vill vara en del av det här experimentet med glidande skala, och där så många människors behov som möjligt ska kunna tillgodoses.240 visningar

Om bloggen:

Vi skriver om olika områden i korta 1-5 minuters bitar.

Vill du lära dig att få ihop helheten är du välkommen på våra utbildningar där vi tränar på att gå från teori till praktik.

 

Läs mer om oss som skriver här.

Liv Larsson & Kay Rung 

Nonviolent Communication introduktionskurs
Självempati i teori och praktik
Lyssna först prata sen - konsten att skapa samarbete
Färdigheter för livet! (NVC introduktion)
Årsutbildning i Nonviolent Communication
International Mediation Intensive in Stockholm
Varför alla har rätt, men ingen har helt rätt
Var äkta inte artig!
Walk Your Talk Intensive

Utbildningar

NVC_esfl_3_400.jpg

Köp boken här!