top of page

Makt - den hårda nöten

En av de svåraste delarna av att lära sig om icke-våldskommunikation handlar om klarheten kring användare av makt. Det är lätt hänt att man kastar ut makten om man inte kan skilja mellan några viktiga komponenter.


Två sätt att använda makt

Tänk dig en person som har makt att påverka andra människor och i sitt sätt att utöva den makten inte tar hänsyn till andras intressen och behov. Vi kallar det egocentrisk maktanvändande. Eftersom personen inte kan eller vill ta andra i beaktning blir det inget samförstånd . Det sättet att använda makt gör att många får en form av allergi till ordet makt.

Om makt är makt över, vill vi inte ha den!

Makt i sig kan beskrivas som - förmågan att använda de resurser man har tillgängliga till att påverka sitt och andras liv.


Tänk dig nu en person med samma maktmedel som i exemplet ovan, men att hen är kapabel och villig att ta andra i beaktning. Maktanvändandet sker i samförstånd.


Samförstånd bygger på en visst sätt att använda makt

En våldtäkt är att använda makt utan samförstånd. När en sexuell och intim handling sker i samförstånd har båda möjlighet att njuta och ha kul och då är det ingen våldtäkt.

När någon blir misshandlad är det utan samförstånd.


Vid sporter där man slåss (boxning och kampsport av olika slag) har man samförstånd, det finns regler och båda parter väljer att slåss. Oavsett hur det går finns det en respekt för varandra. Våld med samförstånd är inte en traumatisk upplevelse utan något som kan vara spännande, utmanande och utvecklande. Våld utan samförstånd leder oftast till någon form av trauma.


Hur tränar du upp dig att använda makt med samförstånd?


Hur jag tränat samförståndJag har tränat kampsport stora delar av mitt liv, även tillsammans med min son.

Ibland får jag frågan:

"Hur kan du träna kampsport när du jobbar med icke-våldskommunikation och konflikthantering?"

För mig är frågan enkel att svara på. Jag vill träna på att bli vän med den kraft jag har i kroppen, jag vill förstå den och lära mig att kontrollera den så att jag har tillgång till den när den behövs.


Impulskontroll ett av de utvecklingssteg vi människor behöver ta. Det är ett viktigt steg att få till för att fungera bland andra människor. Att träna kampsport med tydliga regler är ett sätt att träna impulskontroll. Vuxna och barn lär sig att välja, snarare än att bli offer för sina impulser.


Hur tränar du impulskontroll och samförstånd?


516 visningar0 kommentarer

Senaste inlägg

Visa alla

Comments


Om bloggen:

Vi skriver om olika områden i korta 1-5 minuters bitar.

Vill du lära dig att få ihop helheten är du välkommen på våra utbildningar där vi tränar på att gå från teori till praktik.

 

Läs mer om oss som skriver här.

Liv Larsson & Kay Rung 

bottom of page