top of page

Behov, hur svårt kan det vara?

Läste en blogg av en psykolog där han skrev om Nonviolent Communication. Han beskrev processen med tre steg. Observation, Känsla och Önskemål. Jag skrev en kommentar och undrade varför han inte hade med behov i sin beskrivning av Nonviolent Communication?

Svaret jag fick var att det var svårt med behov så han hoppade över det.


Det är lite som i skolan när jag skrev prov och om det var en svår fråga så hoppad jag över den för att svara på de lättare frågorna.

Tänk om jag stannat upp och svarat på den svåra frågan först, kanske hade jag lärt mig något annat än det jag redan kunde?Behov i Nonviolent Communication processen beskrivs ofta som inre drivkrafter med syfte att upprätthålla livet.

  • Vi behöver mat för att upprätthålla våra kroppar.

  • Vi har sociala behov för att må bra som en social varelse.

  • Vi har existensiella behov för att vi verkar behöva uppleva mening i våra liv.


Om vi är riktigt uppmärksamma

Vi behöver utveckla kapaciteten att kunna skilja på vad som drar oss från insidan och vad som drar oss från utsidan. Behov som vi har kan beskrivas som den där inre motivationen, eller dragningen. Lätt att blanda ihop med vad vi lärt oss om hur vi ska vara eller leva. När vi får tag i våra behov kan vi börja separera kulturen från oss som individer.


Kan vi skilja på våra behov och de sätt vi tillgodoser våra behov på får vi tillgång till mer valfrihet och vår förmåga att hantera dilemman och konflikter ökar.


Lär dig skilja på behov och strategier för att tillgodose behov

Om du får välja en av följande, vad skulle du välja?


  1. Att du får det du vill men det tillgodoser inte dina behov.

  2. Att du inte får det du vill men dina behov blir tillgodosedda.


Vad väljer du? och varför?


Nästa gång du har en konflikt med dig själv eller med någon annan, plocka fram den här frågeställningen och se om det hjälper dig göra val som du gillar i längden.


Lycka till!


509 visningar0 kommentarer

Senaste inlägg

Visa alla

ความคิดเห็น


Om bloggen:

Vi skriver om olika områden i korta 1-5 minuters bitar.

Vill du lära dig att få ihop helheten är du välkommen på våra utbildningar där vi tränar på att gå från teori till praktik.

 

Läs mer om oss som skriver här.

Liv Larsson & Kay Rung 

bottom of page