top of page

Bli roligare att vara med

Uppdaterat: 25 feb. 2020

Du kan prata känslor på två sätt, att skuldbelägga andra för hur du mår eller att ta ansvar för hur du mår.

Vilket sätt skulle du föredra att din omgivning pratade med dig på?


Hur vi tolkar våra känslor spelar stor roll för vilka ord som kommer ur vår mun. När vi kopplar vad andra gör, med hur vi känner är det lätt att skuldbelägga och hota. Den typen av kommunikation är vanlig i fasen som ibland kallas känslomässigt slaveri, då vi är offer för våra känslor.


Många som intresserar sig för NVC vill just frigöra sig från den här typen av känslomässigt slaveri. En av nycklarna för att lyckas är att lära sig koppla ens känslor till behov. Det blir lättare att ta ansvar för sina känslor när vi också behåller makten över vår reaktion. Omgivningen behöver inte skydda sig från skulden som vi nu inte uttrycker när vi övertagit makten för vår reaktion.

Vi blir helt enkelt roligare att vara kring när vi kan ta ansvar för våra känslor.

Några exempel för att illustrera skillnaden


Du gör mig besviken när du inte hör av dig!


Jag blir besviken när du inte hör av dig, för jag uppskattar vår kontakt så mycket!


eller


Jag blir arg när du bestämmer över mig.


Jag blir arg för jag behöver vara mer delaktig i beslut som påverkar mig, och jag skulle vilja att du frågar mig istället för att ta beslut själv, är du villig till det?Det mest tragiska av allt

När vi kopplar hur vi känner oss med vad andra gör, är det lätt att ge bort makten att påverka. Det kanske är det mest tragiska att vi själva gör oss till offer för omständigheterna. Känner du igen dig och vill öva på att ta tillbaka makten?


När vi lärt oss att koppla vad vi känner med vad vi behöver kommer vi kunna få ihop hur andras beteende påverkar oss utan att ge bort makten.

433 visningar0 kommentarer

Senaste inlägg

Visa alla

Комментарии


Om bloggen:

Vi skriver om olika områden i korta 1-5 minuters bitar.

Vill du lära dig att få ihop helheten är du välkommen på våra utbildningar där vi tränar på att gå från teori till praktik.

 

Läs mer om oss som skriver här.

Liv Larsson & Kay Rung 

bottom of page