top of page

Byt ut ditt ja till ett varmt nej

Uppdaterat: 18 mars 2021

"Kan du se till att det här brevet hamnar i brevlådan när du kör till jobbet?"

En enkel fråga, men som öppnar en uppsjö av frustration, besvikelse, självförakt och ilska. Två dagar senare är skilsmässan ett faktum. Vad hände?

Hen sa i början av deras relation hela tiden ja, älskade att göra ärenden, tycket om att stötta, myste av att bli anförtrodd viktiga saker. Ja, ja ja. Hen närde sin självbild av att vara en positiv, generös och osjälvisk person.

Men oftare och oftare kändes frågorna som ett antagande, önskemålen som krav. Hens ja kom inte längre från önskan om att bidra eller om att bygga tillit i relationen. Jaet kom från rädslan av vad som skulle ske om hen inte sa ja. Både inom hen och utanför. Så hen fortsätta att säga ja även om det inuti var ett nej. Men till slut gick det inte längre.Det är lätt att gå över våra gränser när vi vill någon väl. Ge mer än vad som egentligen känns bra. Och om någon påminner oss om att bara ge för att vi själva blir närda av det slår vi ofta bort det med, "det är klart att jag vill bidra".

Särskilt svårt är det om vi har en självbild om att vara varma, givmilda eller "någon att lita på". Att inte bara säga nej till någon som är van att få ett ja av oss, utan också behöva hantera vår inre kritiker och skammen när självbilden för ett ögonblick krasas sönder, är en utmaning som vi ofta skjuter framåt i tiden för att slippa hantera.


Så om jag skulle ge någon ett råd för hur de kan bygga en bra relation med någon - oavsett om det är en kärleksrelation, en relation med en vän eller ett barn - skulle jag råda om att se till att vårt ja verkligen är ett ja.

Det är förstås värdefullt att kunna ha en dialog om en parts viktiga önskemål och undersöka om ett nej kan skifta till ett ja men sedan stå på sig om svaret inifrån är nej. Och att lära oss säga nej med värme för den andra. Det är ett nej som alla i relationen kommer att tjäna på i längden. Om vi inte kan säga ja till önskemål med "jultomteattityd" - och själva blir närda av att ge - leder ett varmt nej till mycket mer hållbara relationer.


Så vad vill du säga ett varmt nej till idag till någon som står dig nära? Är du beredd på självkritiken, skammen eller skulden som kan komma efter? Och på att skörda värdet av ökad tillit och ömsesidighet i relationen?


Vill du läsa mer om relationer, kolla in min bok Relationsbesiktning.447 visningar0 kommentarer

Senaste inlägg

Visa alla

Comments


Om bloggen:

Vi skriver om olika områden i korta 1-5 minuters bitar.

Vill du lära dig att få ihop helheten är du välkommen på våra utbildningar där vi tränar på att gå från teori till praktik.

 

Läs mer om oss som skriver här.

Liv Larsson & Kay Rung 

bottom of page