top of page

Den som ger han har

I Coronatider handlar många diskussioner och mediainlägg om ekonomi. Vi håller hälsa och omsorg mot ekonomi och den som sätter stor vikt vid att ekonomin ska prioriteras, kan lätt ses som kall och får höra att hen fokuserar på fel saker. Ekonomin ska väl serva människor och inte tvärtom!Så hur är det nu då - blir man lyckligare av pengar?

För den som redan har kan det vara lätt att svara nej, vi blir inte lyckligare av pengar. Men för den som inte har, vars hela vårt liv cirkulerar kring att få saker att gå ihop; att ha tillräckligt med mat till sig och sin familj, att ha tillgång till sjukvård och tak över huvudet, blir svaret förmodligen det motsatta.


Men sen då? När vi har allt det där. Blir vi lyckligare av mer pengar då? Till alla som svartmålar pengar, kan jag tyvärr säga att det delvis är så. Men enligt forskning blir vi inte så mycket lyckligare som vi tror av att få mer.

Vi tror att pengar ska göra oss mycket lyckliga under en lång tid, medan vi i själva verket blir lite lyckligare men under kort tid.

Vi blir bara lite lyckligare av att få mer, när vi har våra grundläggande behov mötta. (Och lyckan av att få mer går så snabbt över att vi lätt tror att vi behöver ännu mer.)


Men när vi har så mycket att vi med lätthet kan ge till andra, då ligger lyckan för våra fötter. I alla fall om vi inte känner oss tvingade att ge. Om vi ger av skuld eller för att andra tvingar oss till det, uteblir glädjen helt eller delvis. Om vi däremot ger för att vi vill det - och inte för att andra förtjänar det eller för att vi borde vara mer givmilda, ökar vår glädje betydligt.

Så ja, vi kan bli lyckligare av att ha mer pengar, om vi är kloka nog att ge bort dem.

Det finns undersökningar som visar att lyckliga människor, har lättare att acceptera om de av någon anledning får lägre lön eller tappar inkomst på något sätt och att de har lättare att avstå från att konsumera. Så kanske är det lycka vi behöver jobba på att bygga under den här perioden då vår framtid är så oviss?Några steg till att skapa lycka redan idag.

  1. Vad brukar göra dig glad ? (träffa en viss person, röra på kroppen, arbeta mot ett mål, göra något för någon annan, förlåta någon, uttrycka tacksamhet osv.)

  2. Välj ut en sak av det som brukar göra dig glad och nöjd.

  3. Avsätt åtminstone 30 minuter idag för att göra det.

  4. Avsätt åtminstone 3 minuter efter det för att njuta av ditt val. Vilka av dina behov blir mötta? Vad får det dig att känna? Och vad ska du använda 30 minuter till i morgon?Om du vill läsa mer om hur du kan skapa mer lycka i ditt liv - ta en titt i min bok Tack! Uppskattning, tacksamhet och lycka som livsstil.


Eller hitta våra tacksamhetskort. Som du kan använda för att varje dag fokusera på sådant du uppskattar.


268 visningar0 kommentarer

Senaste inlägg

Visa alla

留言


Om bloggen:

Vi skriver om olika områden i korta 1-5 minuters bitar.

Vill du lära dig att få ihop helheten är du välkommen på våra utbildningar där vi tränar på att gå från teori till praktik.

 

Läs mer om oss som skriver här.

Liv Larsson & Kay Rung 

bottom of page