top of page

Fria människor somnar tidigare

Uppdaterat: 25 feb. 2020

Sa åt min son att stänga av mobilen då klockan passerat 23, diskade färdigt några sista tallrikar i köket. Medan vattnet sköljde ur diskmedlet ur den sista talriken slog det mig, hur många gånger hade jag inte sagt åt min son att stänga av mobilen så här dags, och hur många gånger har jag varit frustrerad över hur liten effekt det haft. (effekt = att jag fått vad jag velat)

Så jag frågade honom, hur länge tar det för dig att återfå upplevelsen av frihet efter att jag kommenterat som nyss?

Införstått att han inte kommer att gå att lägga sig innan han först fått tag i friheten att välja just att gå och lägga sig.

Han sa, typ tills du diskat klart och att du själv går och lägger dig.


Det svaret satte igång en tanketråd. Var går gränsen när man ger instruktioner och när man berövar sitt barn upplevelsen att vara fri?

Tänker på mig själv och många jag pratat med om just frihet, hur vi reagerar mot något och kallar det frihet. Det blir frihet från kommentarer, frihet från föräldrar, frihet från...

Det är en form av frihet, eller mer revolt i jakt på frihet.


Hur skulle ett samtal ha låtit för att det skulle varit frihet och inte frihet från?

Kanske det skulle kräva en hel del av min son, att vara medveten om skillnaden mellan revolt och frihet. Det skulle också kräva mer av mig, att jag uttrycker mig så att min intention att bidra till en bra återhämtning når fram. Då kommer ord som "nu måste du" och "om du inte..." just ta fokus från vad jag ville bidra med och istället hota upplevelsen av frihet för min son.


Det jag lärt mig är att för varje samtal jag har som handlar om hur vi pratar, kan vi göra små justeringar mot att skapa synergi istället för vinna/förlora samtal.Testa själv vid en lugnt stund genom att ställa frågan:


Hur länge tar det för dig att återhämta din frihet efter att jag sagt ...


Är du en av de vuxna personerna som har svårt att gå och lägga dig den tid du skulle vilja?

Då kanske du letar efter friheten innan du kommer i säng. (Många av oss föredrar att somna som fria människor och inte som slavar.)


Fria godnatt hälsningar!

377 visningar0 kommentarer

Senaste inlägg

Visa alla

コメント


Om bloggen:

Vi skriver om olika områden i korta 1-5 minuters bitar.

Vill du lära dig att få ihop helheten är du välkommen på våra utbildningar där vi tränar på att gå från teori till praktik.

 

Läs mer om oss som skriver här.

Liv Larsson & Kay Rung 

bottom of page