top of page

Hur du lär dig Nonviolent Communication fortare

Uppdaterat: 9 dec. 2022Bästa trixen för att lära sig NVC
Skapa förutsättningar för bra lärande

5 tips för att optimera ditt lärande:

  1. En bra kompass

  2. Installera ny norm

  3. Öva tryggt

  4. Umgås med de som har mer erfarenhet

  5. Se till att få feedback1: Vi skaffar en bra kompass för lärandet

Att kittla förståndet, eller oförståndet.

Läs böcker och se världen ur en ny synvinkel.

Första steget för att lära oss något nytt innebär ofta att vi läser om något vi kanske inte fullt förstår. Samtidigt finner vi något spännande i det, vilket gör att vi fortsätter att läsa och utforska ämnet. Det är lättare för oss att förstå hur något kan utföras än att kunna göra det. Vi går från tanke till handling genom att öva på färdigheter för att kunna bemästra ett ämne. Att kognitivt förstå är en viktig del, det blir som att ta ut kompassriktningen. Så investera i en bra kompass är tips 1.


2: Vi installerar ny norm

När vi vill bli bra på något kan vi umgås med likasinnade. Oavsett vad vi vill lära oss går det fortare och bättre om vi är del i en gemenskap där vi delar intention med samvaron. Genom att träna längdskidåkning i grupp blev jag 2000 placeringar bättre på Vasaloppet.

När vi umgås i en gemenskap där vi delar ett intresse, sporrar vi varandra, vi delar frågeställningar, frustration samt inspiration. När det kommer till att ändra sitt sätt att tänka, prata och relatera, är det skönt att vara bland andra som övar på samma sak, eftersom det skapas en ny norm. "Här pratar vi om känslor och det är normalt" oavsett om det är normalt på jobbet eller hemma. Därför är det viktigt att vara i ett sammanhang där den rådande normen är den vi vill integrera.

När vi blir självständiga i vår NVC förmåga kommer vi att lättare kunna röra oss i sammanhang där normen är annorlunda. Men fram tills dess är det troligen mer meningsfullt att öva i ett sammanhang som är stödjande.3: Vi övar där det är tryggt

Oavsett vad vi vill lära oss, vill vi få ut maximalt av NVC träningen. Vi vill ha förutsättningar som gör det möjligt att fokusera på exakt det vi vill lära oss. När vi övar i "fel" situation kommer en del av vår uppmärksamhet att gå till annat än lärandet. Om vi övar hemma eller på jobbet kommer vi eventuellt att oroa oss för konsekvenser som kan bli av att vi övar. Det blir som att både gasa och bromsa samtidigt.


Övning sker effektivast med andra som vill träna på samma saker eller med främlingar. Vi övar där vi faller mjukt, tills vi lärt oss att hantera större utmaningar. Därför testar vi inte våra nya kunskaper med personer som är viktiga för oss, som familj eller kollegor/kunder. En främling kan vara en telefonförsäljare eller servitör. Någon som inte har idéer om hur vi är eller brukar bete oss. När vi övat på hur vi kan säga nej, sätta gränser eller uttrycka förståelse med "främlingar" kommer det längre fram att bli mycket lättare att göra det i situationer som är viktigare för oss.

Precis som en fotbollspelare vill vi träna för att kunna prestera bra på match. På träning övar vi upp vår förmåga och skicklighet så att vi kan prestera när det "gäller på riktigt".

4: Vi umgås med mer erfarna

Vi letar upp personer som kan saker vi vill bemästra. Genom att se hur de har lärt sig det vi vill kunna, kan vi som man säger på engelska "fake it til we make it".

Ett sätt att veta om någon är mer erfaren är att iaktta hur de bemästrar situationer som vi har svårt för.

Vi har ett problem tills vi lärt oss hantera det och sedan är det inte ett problem längre. Sedan har vi ett annat problem...

Det är svårt att lära sig cykla, när vi kan cykla är det lätt. Hitta personer som hanterar något komplext på ett enkelt sätt. Exempelvis, kanske kan vi vara förstående eller gränssättande. Men kanske inte gränssättande och förstående. Vi kanske vill lära oss att gå från att göra "antingen eller" till att göra "både och".

Att leta upp personer vi kan lära och inspireras av, kan göra att vi lär oss fortare, speciellt om vi frågar dem hur de tänker och hur de har lärt sig hantera det vi vill bli bättre på.


5: Vi växer av feedback

När vi ser feedback som en form av näring kommer lärandet av Nonviolent Communication att ta fart (gäller inte bara NVC). Att ta del av andras perspektiv på oss och vårt beteende hjälper oss att se mer av hur vi fungerar i världen. Får vi inte återkoppling kommer vi troligen att ha en mer begränsad bild av hur vi är och hur vi påverkar andra. När vi tar oss över tröskeln av motstånd att ta emot feedback, och börjar bli mer intresserad av feedback tar det självgenererande lärandet vid.

När lärandet är självgenererande välkommnar vi inte bara feedback utan vi ber om det!

Vi kan öva på att ta emot feedback och på att få ut det mesta av den. Bästa sättet är att fråga om feedback för då bestämmer vi både när och av vem vi får den. Feedback hjälper oss få syn på sådant vi inte ser eller tänker på. Att ta emot feedback är som att stegvis få bättre syn. När vi ser hur vi påverkar andra kan vi lättare kalibrera våra val så de fungerar för oss och andra på kort och lång sikt.Hur du kan få hjälp att lära dig NVC med dessa 5 punkter

Vi på Friare Liv har genomfört mer än 40 årslånga träningsprogram i Sverige och utomlands de senaste 20 åren. Vi har tränat på att hjälpa folk att lära sig NVC med bland annat de här tipsen. Vi vet att det inte räcker att endast förstå punkterna utan vi behöver göra dom oxå. Du är välkommen att vara med om du vill träna!
481 visningar0 kommentarer

Senaste inlägg

Visa alla

Comentarios


Om bloggen:

Vi skriver om olika områden i korta 1-5 minuters bitar.

Vill du lära dig att få ihop helheten är du välkommen på våra utbildningar där vi tränar på att gå från teori till praktik.

 

Läs mer om oss som skriver här.

Liv Larsson & Kay Rung 

bottom of page