Julen är en utmärkt tid att lära sig mer om kommunikation

Uppdaterat: 25 feb. 2020

I juletider träffar många av oss inte bara våra närmaste utan också vänner eller andra i släkten. Släktingar vi kanske tycker om, men också sådana som går oss på nerverna. Först har vi faster Inga som ältar samma smärtsamma situationer som hände för 40 år sedan tills hon har pratat hål i huvudet på alla andra. Sedan har vi vår ingifta morbror Tage som skämtar på andras bekostnad på ett sätt som gör att en bara vill gömma sig bakom julgranen av skam. Så förstås kusin Lars som hela tiden vill berätta hur bra han är och till sist din engagerade syster som så snart hon får chansen vill debattera och övertyga andra om någon åsikt. Puh!Du kanske brukar försöka undvika att blir störd, med inställningen att julen ju ändå snart över, eller så kanske du för över samtalet på något lagom, något som ingen reagerar på (med risk att du eller någon annan somnar av uttråkning).

Den här julen vill jag utmana dig att kommunicera på ett annat sätt. Välj en av nedanstående utmaningar (eller snickra ihop din egen.)

Utmaning 1. Lyssna lite till.

När faster Inga (eller någon annan) kommer in på den där gamla besvikelsen eller orättvisan, ta ett djupt andetag och fokusera på vad du tror att hon känner och behöver i den här stunden. Och om du vågar, prova att säga något i stil med:

"Oj Inga, det där måste har gjort riktigt ont. Det låter som att det fortfarande efter alla dessa år är något du vill att någon förstår vidden av?"