top of page

Julen är en utmärkt tid att lära sig mer om kommunikation

Uppdaterat: 25 feb. 2020

I juletider träffar många av oss inte bara våra närmaste utan också vänner eller andra i släkten. Släktingar vi kanske tycker om, men också sådana som går oss på nerverna. Först har vi faster Inga som ältar samma smärtsamma situationer som hände för 40 år sedan tills hon har pratat hål i huvudet på alla andra. Sedan har vi vår ingifta morbror Tage som skämtar på andras bekostnad på ett sätt som gör att en bara vill gömma sig bakom julgranen av skam. Så förstås kusin Lars som hela tiden vill berätta hur bra han är och till sist din engagerade syster som så snart hon får chansen vill debattera och övertyga andra om någon åsikt. Puh!Du kanske brukar försöka undvika att blir störd, med inställningen att julen ju ändå snart över, eller så kanske du för över samtalet på något lagom, något som ingen reagerar på (med risk att du eller någon annan somnar av uttråkning).

Den här julen vill jag utmana dig att kommunicera på ett annat sätt. Välj en av nedanstående utmaningar (eller snickra ihop din egen.)

Utmaning 1. Lyssna lite till.

När faster Inga (eller någon annan) kommer in på den där gamla besvikelsen eller orättvisan, ta ett djupt andetag och fokusera på vad du tror att hon känner och behöver i den här stunden. Och om du vågar, prova att säga något i stil med:

"Oj Inga, det där måste har gjort riktigt ont. Det låter som att det fortfarande efter alla dessa år är något du vill att någon förstår vidden av?"

(Obs - ingen sarkasm eller hånfull ton tillåten. Bara vänta ett tag och se vad som händer härnäst.)


Utmaning 2: Våga vara ärlig om skämt som inte är roliga.

När morbror Tage har dragit några av sina skämt på andras bekostnad se till att smida medan järnet är kallt. Sjunk ner bredvid honom i soffan där han länsar den stora chokladasken på de bästa bitarna och säga något i stil med.

"Du Tage, det där skämtet du drog om vår syrianska granne förut, det gjorde rätt ont för mig. Jag gillar dem vet du och jag vill att du tar in att de är mina vänner. Hur är det för dig att höra?

(Svaret kanske blir ännu ett skämt om hur människor som inte har någon humor men då har du i alla fall redan antagit och utfört utmaningen eller så fortsätter du att uttrycka dig tills du når fram).


Utmaning 3: Vänd snikskryt till värdefullt firande

När kusin Lars för tredje gången kommer in på hur han både hunnit med att träna inför maraton och lyckats bli befordrad under det här året är det dags att spetsa öronen och kanske sätta ord på vilka behov det har mött hos honom.

"Det låter som att du är grymt nöjd med allt du har lyckats med under året och vill att vi firar det med dig? eller "Vill du vara säker på att jag tar in hur stolt du är över att ha fått ihop det så bra under det här året? Det är lite ensamt på toppen som man brukar skämta om ibland?

(Igen - ingen sarkasm, bara vänta och se om kontakten blir roligare efter det här - annars kan du ju alltid föreslå att ni pratar om något annat).


Utmaning 4: Hör passionen och intentionen bakom andras åsikter.

Din syster, som är oerhört engagerad, delar några åsikter som skaver i dig och du vill helst ta en mandarin och stoppa i munnen på henne. Eller är det kanske bättre att fylla öronen med oknäckta hasselnötter? Utmaningen är här att i stället lyssna lite extra. Hur kommer det sig att hon är så engagerad? Vilken sorts värld drömmer hon om? Vad är det hon faktiskt längtar efter efter hon pratar på om det här? I nästa pratlucka, prova att säga något i stil med:

"Du syrran, pratar du om det här med oss nu, eftersom det här med demokrati är så meningsfullt för dig? Det är bara med hjälp av demokrati du tänker att fler kommer att få det bättre eller i alla fall få chansen att förändra sina liv?"

eller

"Jag måste få fråga, har jag fattat rätt att tanken på att det här skulle förändras är så hoppingivande för dig att du verkligen inte vill gå miste om chansen att prata om det med oss?"

Att lyssna med empati på sådant som är svårt att njuta av kan hjälpa dig att få kontakt med andras drömmar. Och vad kan vara finare än det. Bakom varje åsikt finns en vision om livet som vi kanske har missat.


Ha en riktigt god kommunikationsjul!Om du anar att julen kommer att innebära något riktigt utmanande möten vill vi passa på att berätta att vi har ett verktyg för att förbereda dig för jobbiga samtal i jul. Kolla in vår Samtalskortlek. En del av leken är till för förberedelse och en del för genomförandet av samtal. Kortleken blir till en slags medlare.

285 visningar0 kommentarer

Senaste inlägg

Visa alla

Comments


Om bloggen:

Vi skriver om olika områden i korta 1-5 minuters bitar.

Vill du lära dig att få ihop helheten är du välkommen på våra utbildningar där vi tränar på att gå från teori till praktik.

 

Läs mer om oss som skriver här.

Liv Larsson & Kay Rung 

bottom of page