top of page

Livets skola på riktigt!

Uppdaterat: 27 okt. 2020

Våra liv är fulla av möjligheter för lärande och växande, frågan är bara om vi ser dem?

Den där jobbiga chefen som inte ser mig, eller min partner som jag håller på att bli tokig på,

tänk om vad de presenterar är lektioner i livets skola?


Utdrag ur utbildningsprogrammet:

  • Lektion i arbetsmoral startar med lek och kulminerar i högstadiet, (arbetsmoral är ämnet på alla ämnen från idrott till matematik)

  • Arbetslivets utmaningar utvecklar oss. Det vet alla som har tagit ett jobb som varit lite för komplext till en början, men med arbetsmoralen installerad sedan yngre år gnetar vi oss igenom utmaningarna, så att det som var svårt blir rutin.

  • Äktenskapet (i olika varianter) ger oss möjlighet att växa ytterligare när det kommer till att bli självständiga som en familj. Intimitet och sårbarhet blir sedan en fördjupande kurs i att bli mer mänsklig. Att sedan stå upp för oss själva på ett sätt som skapar både frihet och gemenskap blir en ytterligare en kurs. Att sammarbeta kring hemmets praktiska delar är ett av de största konfliktområdena i Sverige. (Men även under väpnade konflikter har vi lärt oss efter de uppdrag vi gjort världen över.)

  • Att skaffa barn, kanske ett eller fler, är en möjlighet att lära sig att ge villkorslöst, glömma bort sig själv i allt arbete som förälder, för att sedan återta sig själv när barnen växer upp och blir mer självständiga, är en bonuskurs.


Ja, livet ger en hel drös möjliga lektioner och kurser. Några av oss skolkar och några av oss har inte förstått vad en lektion går ut på. Kanske blandar någon ihop förhandlingsrummet på jobbet med det intima samtalet hemma på helgen och ställer till det ytterligare för sig.Det finns en ordning i lektionerna. En lektion hjälper oss vidare till nästa, de bygger på varandra, eftersom de ökar i komplexitet.


Några frågor som kan hjälpa till att hitta lärdomarna i hur du hanterar lidande:

  • Vad är det min partner/sambo/kollega/barn vill ha hjälp med, som jag tolkar som att de är emot mig?

  • Vad är det jag inte ännu har lärt mig att stå upp för, som leder till att min partner/sambo/kollega/barn kör över mig?

  • Hur kan jag dra en cirkel runt oss båda så att min omsorg även omfamnar den andra?

  • Konflikten jag återkommande har, vad tvingar den mig att antingen växa i eller att ge upp, för att sedan behöva ta samma lektion igen?

Är du intresserad av utveckling, vill lära dig förstå hur saker bygger på varandra och hur det sitter ihop är du välkommen på kursen "Varför alla har rätt, men ingen har helt rätt!" 21-22 November i Stockholm. Men kom bara om du vill ta en lektion i livets skola.

662 visningar0 kommentarer

Senaste inlägg

Visa alla

Comments


Om bloggen:

Vi skriver om olika områden i korta 1-5 minuters bitar.

Vill du lära dig att få ihop helheten är du välkommen på våra utbildningar där vi tränar på att gå från teori till praktik.

 

Läs mer om oss som skriver här.

Liv Larsson & Kay Rung 

bottom of page