top of page

Problemet med att ge

Uppdaterat: 14 jan. 2019

Jag får ofta ta del av relationsproblem där en part bara tvärvänder och bryter kontakten.

Det slår mig hur ofta det verkar vara behovet av ömsesidighet som inte blivit tillgodosett över en längre tid.


Det ser ofta ut så här:

Part A: Ger av sin tid eller pengar.

Part B: Tar emot

Hittar inte A och B sätt att skapa ömsesidighet över tid kommer troligen part A att dra sig tillbaka eller sluta ge. Så viktigt verkar behovet av ömsesidighet vara. Givande och tagande behöver balanseras annars kommer glädjen att ge bytas ut mot något surare.


Om vi ger för att få något specifikt tillbaka utan att mottagaren vet om det kommer det rätt så snart att hota kontakten. Ibland är vi inte medvetna om vad vi vill ha tillbaka. Det kan ställa till det rejält tills vi kan bli medvetna om det för oss dolda motiv vi verkat ha.


Jag har själv varit med att jag gett och gett med stor glädje och sedan helt tappat lusten. Det jag lärt mig är att när jag ger behöver jag också göra det möjligt för mottagaren att ge tillbaka. På så sätt vårdas ömsesidigheten i relationen.


Några lärdomar jag haft kring ömsesidigt givande


Jag gav för att bli gillad och älskad. Jag kallar det omedvetet byteshandlande, jag ger mot att jag får kärlek eller acceptans. (om jag inte får det blir jag väldans besviken)


Jag slutade att ge för att hitta frivilligheten när jag upptäckte hur mycket jag gav för att köpa kärlek, jag utforskade andra sätt att uppleva kärlek än att köpa den. Jag blev så att säga tvungen att växa från att vara beroende av andras gillande till att hitta sätt att gilla mig själv så att jag inte "måste" ge för att vara ok.


Ordet Nej, verkar vara en nykel för att hitta frivilligheten i givandet, kommer ihåg en period då jag sa NEJ till allt. Bara för att verkligen ge mig själv utrymme att hitta min egen röst vare sig det var ett ja eller nej.


Jag kan ger för glädjen det ger mig att ge, eller glädjen det ger mig att stödja något som jag vill se mer av.


Jag ser att när jag tar emot så ger jag någon annan möjligheten att ge. När jag är uppmärksam på det sättet är jag ständigt i ett ömsesidigt flöde med andra.


Om du vill ha mer ömsesidigt i ditt liv, vad kan du göra för att värna om balansen mellan att ge och ta emot?


558 visningar0 kommentarer

Senaste inlägg

Visa alla

Comments


Om bloggen:

Vi skriver om olika områden i korta 1-5 minuters bitar.

Vill du lära dig att få ihop helheten är du välkommen på våra utbildningar där vi tränar på att gå från teori till praktik.

 

Läs mer om oss som skriver här.

Liv Larsson & Kay Rung 

bottom of page