top of page

Sök likheter - Konflikthantering del 1Vi är alla olika. Men också lika. När vi fokuserar på vilket sätt vi är lika, är det lättare att uppskatta olikheterna. Så det förhållningssättet är en grundläggande del i konflikthantering. Det är enkelt att göra, men inte alltid helt lätt.

Ett sätt att hantera en konflikt eller en utmanande situation är att söka likheterna.

En stor fördel med att se var jag delar det allra mest mänskliga, känslor och behov med den jag har konflikt med är att det kan göra olikheterna mindre hotfulla eller separerande.

Mänskliga behov är en likhet vi delar med alla människor. Framgångsrik konflikthantering sker ofta när vi har förstått och erkänt varandras behov. Konflikten består oftast i att vi inte är överens om på vilket sätt behoven ska mötas, men vi kan ändå acceptera att någon har behoven och leta efter sätt som tillgodoser så många behov som möjligt.


Gör vad du kan för att samtalet om konflikten inte känns som ett tvång utan en möjlighet. Kom ihåg att prata om konflikter är bara ett sätt att hantera dem. Ibland kan en konflikt lösas av att exempelvis börja samarbeta kring något och strävar mot ett gemensamt mål. Även här är vi olika. En del föredrar att prata även om det är obekvämt medan andra vill göra något annat för att hantera situationen.


Vi ger ut en kortlek vi kallar Samtalskort. Korten beskriver olika steg för att hantera och lösa en konfliktfylld situation. Du hittar korten här.


Om du skulle vilja veta mer om hur du kan vara en tredje part när andra hamnar i konflikt, ta en titt på vårt medlingsprogram online här.


200 visningar0 kommentarer

Senaste inlägg

Visa alla

Commentaires


Om bloggen:

Vi skriver om olika områden i korta 1-5 minuters bitar.

Vill du lära dig att få ihop helheten är du välkommen på våra utbildningar där vi tränar på att gå från teori till praktik.

 

Läs mer om oss som skriver här.

Liv Larsson & Kay Rung 

bottom of page