top of page

Tolv saker som lyckliga människor gör som du också kan göra

Uppdaterat: 25 feb. 2020

Visst låter det bra att handlingar faktiskt kan leda till varaktig lycka? För bra för att vara sant?

En del hävdar att vissa helt enkelt bara är lyckligare än andra, medan andra hävdar att det har att göra med livsomständigheter. Och de har rätt. Att kunna känna sig lycklig är delvis medfött. Vissa har lättare att känna glädje och tacksamhet över livet och uppleva lycka.


Och visst spelar det stor roll om vi kommer att känna oss lyckliga beroende på i vilken omgivning vi befinner oss i. Ett enkelt (och smärtsamt) sätt att sätta sig in i det är att föreställa dig hur det skulle kännas att inte ha tillräcklig med pengar för att köpa mat till dina barn och se dem svälta inför dina ögon.


När jag skrev min bok TACK! Uppskattning, tacksamhet och lycka som livsstil stötte jag på en "lyckoforskare" Sonja Lyubomirsky. I hennes bok Lyckans verktyg finns en sammanställning av ett stort antal forskningsrapporter om lycka. På framsidan av boken finns ett cirkeldiagram (symboliserat av en rund paj). Cirka 50% av ens lycka är genetiskt betingad - alltså halva pajen. Precis som vi kan bli olika långa, har vi en individuell baslinje för hur lyckliga vi upplever oss vara.
Endast cirka 10 procent av vår lycka beror på livsomständigheter. En ganska smal bit ur pajen alltså. Till exempel om du är gift eller ogift, fattig eller rik, arbetslös, pensionär, frisk eller sjuk osv. För den som lever i ett fattigt och krigsdrabbat område är lyckan mycket mer avhängig yttre omständigheter än om du är en medelklassperson i Europa eller USA. Jag antar att de flesta som har möjlighet att läsa den här bloggen inte går in i den kategorin. Men trots som den här bara står för en väldigt liten bit av pajen, är det på den biten många fokuserar när de vill blir lyckligare. De funderar på om de har hittat rätt partner, rätt jobb, rätt hus osv.


Även om vi förändrar hur vi bor, var vi jobbar eller vem vi lever med bidrar det bara till en viss lycka och under en kort tid.

Det som verkligen kan göra skillnad är att i din vardag, oavsett var du är, är att fokusera på de resterande 40 procenten. Alla de tolv punkterna nedan gör oss lyckliga men vissa av punkterna gör någon mer lycklig medan andra föredrar en annan av dem. Vilken av de här tolv kategorierna som fungerar bäst för dig anar du nog säkert. (Annars finns det både i min bok Tack! och på nätet test för att klargöra vilken lyckostrategi du verkligen ska ge plats åt i ditt liv.) Tänk att du kan påverka din lycka till så stor del som nästan halva pajen!


Vilken eller vilka av tolv punkterna vill du ge mer plats åt i ditt liv? Vad ska få bidra till din lycka? Har du tänkt på vad som gör dem som står dig närmast lyckliga? Kan du hjälpa dem med det?

Tolv saker som lyckliga människor gör som du också kan göra

1. Uttrycker tacksamhet.

2. Odlar optimism. 3. Hanterar jämförelser.

4. Gör ”snälla saker”.

5. Vårdar relationer. 6. Lär sig olika sätt att handskas med svårigheter.

7. Lär sig att förlåta och lyssna med empati. 8. Skapar lagom stora utmaningar. (Skapar flow)

9. Njuter av livets glädjeämnen. 10. Ser till att uppnå viktiga mål. 11. Praktiserar religion och andlighet. 12. Tar hand om sin kropp.


 

Med koden tack40 har du 40% rabatt på kortleken Kraften i tacksamhet

Koden gäller för de 100 första som vill träna sina tacksamhetsmuskler.

708 visningar0 kommentarer

Senaste inlägg

Visa alla

コメント


Om bloggen:

Vi skriver om olika områden i korta 1-5 minuters bitar.

Vill du lära dig att få ihop helheten är du välkommen på våra utbildningar där vi tränar på att gå från teori till praktik.

 

Läs mer om oss som skriver här.

Liv Larsson & Kay Rung 

bottom of page