top of page

Vi undviker alla skam - och betalar priset för det

Uppdaterat: 21 okt. 2019


Undflyende Uffe skÀms över den bristfÀlliga rapporten. Han har inte haft enerigi lÀgga den tid som behövs för att leva upp till de förvÀntningar han vet att chefen har pÄ hur den ska skrivas. IstÀllet för att berÀtta det och be om hjÀlp, sjukskriver han sig. Han svarar inte nÀr det ringer utan ligger i soffan framför Netflix. Att han kommer att förlora jobbet finns ÀndÄ inget att göra Ät. Hur det ska gÄ med lÀgenhetslÄnet orkar han inte tÀnka pÄ. Det Àr ÀndÄ inget han kan göra Ät.


SjÀlvhatande Sofia ber om ursÀkt sÄ snart hon kommer in i personalrummet. För femte gÄngen den hÀr veckan Àr hon sen. De andra i arbetsgruppen suckar och skakar pÄ huvudet. IstÀllet för att lyssna pÄ dem eller frÄga vad hon kan göra för att ÄterfÄ deras tillit, ber hon om ursÀkt Ànnu en gÄng. För att hon har svikit deras förtroende. För att hon aldrig rÀcker till. För att hon inte kan lika mycket som dem. För att slippa höra kritiken och skÀmmas Ànnu mer. Hon Àr som en boxare som tagit emot en muta för att lÀgga sig i tredje ronden; slÄr pÄ sig sjÀlv innan nÄgon annan hinner fÀlla henne.

NÀsta möte fÄr hon ingen kallelse till, utan fÄr veta det först efterÄt. Hon förstÄr att det Àr hennes eget fel sÄ hon sÀger inget.


Arga Anders Àr ursinnig. Vem Àr hon att pÄpeka att han har gjort fel? Som om hon Àr sÄ perfekt sjÀlv. Han skriker Ät henne att skÀrpa sig, sluta klaga pÄ allt han gör.

– Men jag ville ju bara varna dig för 


LÀngre hinner hon inte han avbryter henne igen. Han struntar i vad hon sÀger, han vill ha respekt för sitt sÀtt att göra saker pÄ. Och allt kan vÀl inte vara hans fel hela tiden!?! Varför Àr det ingen som stÀller upp för honom istÀllet för att bara klaga pÄ honom.


Revolterande Renata tÀnker inte skÀmmas. NÀr hon fick frÄgan om hon ville förelÀsa om deras arbete inför en stor internationell grupp, sÄg hon att Mats hÄnlog. Han brukade kalla andra för fegisar men han han hade ingen aning om vad hon Àr kapabel till. SÄ hon sa ja, utan att veta vad hon skulle prata om. Det skulle ordna sig. Hon behöver inte Mats uppskattning, inte nÄgon annans heller. Hon visste minsann sitt eget vÀrde. Att hon tog en klunk ur flaskan i vÀskan innan hon gick in till kunderna skulle andra skita i. Hon var vuxen och fri att göra som hon sjÀlv ville.


SÄ hÀr olika kan vi vÀlja att hantera skam. Och priset Àr högt för dem alla, men lite olika. SkamkÀnslor Àr obekvÀma. Det gÄr kalla eller varma strÄk genom kroppen, vi rodnar, blir torra i munnen och hoppas att ett svart hÄl ska öppna sig under oss sÄ att vi slipper bli sedda i den hÀr situationen. SjÀlvklart gör de flesta av oss allt vi kan för att undvika kÀnslan. Anders, Uffe, Sofia och Renata i exemplen ovan har alla tagit till en av de fyra vanligaste strategierna vi tar till:

1.Blir förbannande/ lÀgger skulden pÄ andra (Anders)

2.Drar oss undan/ger upp vÄr förmÄga att pÄverka en situation (Uffe)

3. SlÄr pÄ oss sjÀlva/ tar pÄ oss all skuld (Sofia)

4. Revolterar/invaderar alla tecken pÄ sÄrbarhet och skam (Renata)


Ett första steg för att lÀra oss hantera skam Àr att lÀra kÀnna hur vi agerar för att undvika skammen.
Ett andra Àr att ta reda pÄ vilka behov som Àr kopplade till skammen och ta hand om dem istÀllet för att lÀgga allt krut pÄ att undvika kÀnslan.

Jag rÄder ofta mÀnniskor att börja leta bland behoven av acceptans vÀrdighet och tillhörighet nÀr de kÀnner skam. NÀr vi ser att det finns helt mÀnskliga behov bakom skammen brukar den bli lÀttare att bÀra.


Vill du lÀsa mer om hur du hanterar skam.


276 visningar0 kommentarer

Senaste inlÀgg

Visa alla

Om bloggen:

​

Vi skriver om olika områden i korta 1-5 minuters bitar.

​

Vill du lära dig att få ihop helheten är du välkommen på våra utbildningar där vi tränar på att gå från teori till praktik.

 

Läs mer om oss som skriver här.

Liv Larsson & Kay Rung 

bottom of page