top of page

Är kärlek en känsla eller ett behov?

Uppdaterat: 22 juli 2020


”Älskar du mig?”

”Menar du älskar som i något jag känner eller något jag behöver?”

”Något du känner!”

”När då?”

”Nu?”

”Nej, jag känner inte kärlek just nu men fråga mig om stund så kanske det är annorlunda!”


Ordet kärlek är ett ord som används både för att beskriva en känsla men också för att beskriva ett mellanmänskligt behov. Om vi är medvetna om och tydliga med hur vi använder ordet bidrar till klarhet i kommunikationen. När vi använder ordet kärlek för att beskriva vad vi känner, handlar det ofta om att beskriva att vi känner oss varma, pirriga, glada, förtjusta eller lyckliga.

Känslor växlar hela tiden och ger oss information om vad vi har behov av från stund för stund. Är det den andra personens känsla du frågar efter så gör dig beredd på att bli besviken eftersom känslor växlar snabbt.

Vi kan också använda ordet kärlek för att beskriva något som alla människor har behov av. När vi pratar om kärlek är ofta flera av mänskliga behov tillgodosedda. Det kan till exempel vara närhet, tillit, tillhörighet, acceptans, respekt, emotionell trygghet och omtanke. Om vi kan lokalisera vilka behov det rör sig om kan vi också börja agera mer medvetet men också att uttrycka tydliga önskemål av andra för att få dem tillgodosedda.

Mystiken som omger ordet kärlek gör det ibland svårare än nödvändigt att uppleva kärlek. Ett sätt att göra det mindre mystiskt och mer handlingsinriktat är att fundera över frågorna nedan och agera efter dem. Kanske börja redan idag?

När gjorde du senast något för att tillgodose ditt behov av kärlek?
Hur kan du visa någon kärlek idag?
Vad kan du be om idag som hjälper dig att uppleva kärlek?

Vill du läsa mer om hur Nonviolent Communication kan bidra till dina relationer kan du bland annat läsa boken Relationsbesiktning Frihet utan distans, gemenskap utan kontroll.

677 visningar0 kommentarer

Senaste inlägg

Visa alla

コメント


Om bloggen:

Vi skriver om olika områden i korta 1-5 minuters bitar.

Vill du lära dig att få ihop helheten är du välkommen på våra utbildningar där vi tränar på att gå från teori till praktik.

 

Läs mer om oss som skriver här.

Liv Larsson & Kay Rung 

bottom of page