top of page

Alla blir inte lika lyckliga av att jobba med sina relationer

Uppdaterat: 21 okt. 2019

Vi blir alla lyckligare av några saker i livet om man ska tro forskningen. Vi blir alla lite lyckligare av saker som empati, att sträva mot mål, att bli vän med våra kroppar och att jobba på att bygga våra nära relationer.

Men medan vissa blir väldigt lyckliga av något, blir andra inte blir lika lyckliga av samma sak.

Det är värdefullt att komma ihåg att alla inte får samma lyckokick av att vara ute och springa, njuta av stunden eller av att bidra till andra. Allt det där gör alla lite lyckligare men när vi inser att de här sakerna inte har samma effekt på dig som på mig, kan vi börja bygga in verklig frihet i våra relationer. Vet du vad som gör dig lycklig? och vet du vad som gör dem som står dig nära lycklig?Om personen vi har en nära relation till, inte vill "jobba på relationen" är det lätt att tänka att de inte bryr sig om oss eller om relationen . Men det kan helt enkelt vara så att deras favorit bland lyckostrategierna är en annan än din. Kanske skulle det tjäna relationen mer om de fick utrymme för att använda sig av den strategin istället?

Ett sätt att jobba med relationer är att ta reda på vad som gör er lyckliga och sedan försöka vara ett stöd för varandra i att få utrymme för just det som skänker var och en av er lycka.

Forskaren Sonja Lyubomirsky har sammanställt en lista med tolv lyckostrategier (se nedan). I hennes bok The How of Happiness (och min bok Tack) finns ett test man kan göra för att få svart på vitt. Test i alla ära, men förmodligen vet du redan en hel del om vad som skapar daglig lycka för dig.

Här nedan finns i alla fall den sammanställda listan - kanske något att prata om med människor du har en nära relation till?

Vad kan ni göra för att göra varandra lyckligare?.


Vad lyckliga människor gör som du också kan göra

1. Uttrycker tacksamhet.

2. Odlar optimism.

3. Hanterar jämförelser.

4. Gör ”snälla saker”.

5. Vårdar relationer.

6. Lär sig olika sätt att handskas med svårigheter.

7. Lär sig att förlåta och lyssna med empati.

8. Skapar lagom stora utmaningar. (Skapar flow)

9. Njuter av livets glädjeämnen.

10. Ser till att uppnå viktiga mål.

11. Praktiserar religion och andlighet.

12. Tar hand om sin kropp.


Vad kan du be om för att få till dina lyckostrategier i vardagen och vad kan du hjälpa andra i din närhet med?Och om relationer i min bok Relationsbesiktning.

467 visningar0 kommentarer

Senaste inlägg

Visa alla

コメント


Om bloggen:

Vi skriver om olika områden i korta 1-5 minuters bitar.

Vill du lära dig att få ihop helheten är du välkommen på våra utbildningar där vi tränar på att gå från teori till praktik.

 

Läs mer om oss som skriver här.

Liv Larsson & Kay Rung 

bottom of page