top of page

Både och

Fick höra av min son häromdagen att jag är en bra förälder.

Jag kunde höra att han var tacksam över nått men jag viste inte vad så jag frågade.

Vad är det jag gör som gör att du tycker att jag är en bra förälder?


Han viste verkligen vad han menade för han svarade genast, för att du kan ta ett Nej! Du ska inte alltid få din vilja igenom, du hör när jag säger nej utan att köra över mig.


Sen följde han upp med, och jag gillar när du står på dig även om jag säger Nej!

Det är skönt att du inte ger upp bara för att jag säger Nej. Och att du även bryr dig om vad jag vill.


Vad sa han?

Jag hörde det så här:

Jag känner mig trygg att vara ärlig när jag vet att du hör mitt nej.
Och jag blir ännu tryggare att säga nej när jag vet att du inte ger upp på dig själv bara för att jag säger nej till dig.

Hur många "antingen eller" har jag lärt mig?

Det är bra att låta barnet bestämma. Med risken att de får för sig att de är centrum av universum. Jag har också fått lära mig att man ska ta sitt vuxenansvar och visa vad som är rätt och fel. Med risk för att barnet utvecklar dålig självkänsla och allt vad det innebär.

Min son fick mig att se klart att det blir något annat när vi kan göra båda två samtidigt. Att visa våra barn vad vi vill samtidigt som vi värdesätter deras vilja och frihet i handling. Och bara under det korta ögonblick det tar att läsa föregående mening kan det bli ett antigen eller. Läs igen och se om du kan läsa det som både och.


Lätt att skriva, svårare att göra = öva öva öva.Har du minnen av att någon hört ditt nej utan att ge upp på sig själv?


389 visningar0 kommentarer

Senaste inlägg

Visa alla

Comments


Om bloggen:

Vi skriver om olika områden i korta 1-5 minuters bitar.

Vill du lära dig att få ihop helheten är du välkommen på våra utbildningar där vi tränar på att gå från teori till praktik.

 

Läs mer om oss som skriver här.

Liv Larsson & Kay Rung 

bottom of page