top of page

Beslutsångest

Ska jag säga ja eller nej till det här uppdraget? Ska jag välja de här skorna eller ska jag vänta och se om jag hittar några bättre? Ska jag delta på det här eventet eller inte? Ska jag gå på här blind daten?

Beslutsdatum närmar sig. Frågor tornar upp sig. Obehaget i magen växer. Jag vill ju välja rätt. Jag vill välja det som känns rätt och bra. Tänk om jag ångrar mig efteråt? Tänk om någon blir besviken?


Beslutsångest är ett tecken på flera saker, bla.

  1. Du har utvecklats - från att alltid vara bombsäker på vad (och vem) som har rätt och fel till att ta in fler perspektiv.

  2. Du har blandat ihop känslan av "det ska kännas rätt" med behovet av integritet och omsorg.

  3. Du letar på fel ställe (inom och utanför dig) efter ett svar som du kan vila dig mot.

  4. Du är rädd för att känna de känslor som kan stimuleras av att ta ett beslut - som besvikelse, skam eller otrygghet.


Att något ska "stämma med magkänslan, "kännas rätt, är förstås viktigt, men långt ifrån en ensamt bra grund för att fatta ett beslut.

Våra känslor är helt enkelt inte ämnade för att ensamt hjälpa oss fatta långsiktiga beslut. Känslor växlar hela tiden; inom några få sekunder kan vi känna oss glada och besvikna, irriterade och nöjda. Det vi kan använda våra känslor till är att använda dem till något de är bra på; att visa oss vad vi behöver som i exemplet nedan..


Vi skulle välja tapeter till ett rum och jag höll på att bli galen för jag hittade så många fina och "kanske finns det några ännu finare i nästa butik -tanken" fick fritt spelrum. Det var först när jag frågade mig vilka behov jag ville skulle tillgodoses i det rummet som jag fick stöd att välja. Svaret var återhämtning, vila och harmoni. Jag tog fram några av de tapeter som "känts rätt" och frågade mig om någon av dem skulle möta de här behoven. Beslutet var fattat på någon minut och varje gång jag började tveka kunde jag förankra mitt beslut i de behov som var viktigast för valet.


Vi kan inte veta i förväg om ett beslut kommer att tjäna oss eller inte. Vi kan ana, anta, hoppas och tro, men det är inte förrän efteråt som vi kommer att veta om vårt val ledde till det vi längtade efter.

Kom ihåg, att inte fatta ett beslut utan låta "tiden, ödet eller någon annan" bestämma, också är ett beslut och ju mer medvetet du tar även det beslutet, desto mindre beslutsångest kommer du att få.

Lär dig mer om behov genom att använda dig av vår kortlek.

Du får 55 ord för känslor, 55 för behov men också chans att reflektera över 55 valmöjligheter och om de tillgodoser behov eller inte.

994 visningar1 kommentar

Senaste inlägg

Visa alla

1 Comment


Daniel Palmgren
Daniel Palmgren
Nov 26, 2020

Intressant! Det där måste jag prova.

Like

Om bloggen:

Vi skriver om olika områden i korta 1-5 minuters bitar.

Vill du lära dig att få ihop helheten är du välkommen på våra utbildningar där vi tränar på att gå från teori till praktik.

 

Läs mer om oss som skriver här.

Liv Larsson & Kay Rung 

bottom of page