top of page

Bli din egen bästa vän

Uppdaterat: 25 feb. 2020

Tänk att kunna gilla sig själv, ja även de röster som låter som kritik och rena rama mörkret. Den förmågan kallas självempati i NVC sammanhang. Självempati är förmågan att kunna omfamna mer av sig själv. När vi blir medvetna om kritiska röster eller svarta hål i vårt inre kan vi träna på att omfamna dessa, så de blir en del av oss, ja i praktiken är det ju en del av oss, men en del som vi inte accepterar. När vi kan omfamna fler delar av oss, får vi tillgång till mer livfullhet och valfrihet.


Under alla år jag utbildat i NVC har självempati alltid varit det svåraste för kursdeltagare att bemästra. Lyssna på någon annan är det många som kan klara av, även när det är rejält utmanande budskap som kommer mot en.

Men kapitlet som handlar om självempati, där blir det tydligt att det är fler förmågor som behövs för att lyckas med att hålla två röster som verkar vara i konflikt med varandra.


Vad är det så som gör det så mycket svårare att lyssna till oss själva med en omfamnande acceptans än till andra?

Tittar man noggrant så handlar det om en annan förmåga, ja ett annat perspektiv. Att lyssna till någon annan handlar om att relatera till någon annan. Att lyssna till sig själv handlar om att kunna identifiera i stunden vad det är för tankar och känslor som rör sig i oss. Sedan kunna rikta vår uppmärksamhet på ett sådant sätt som möjliggör att vi hör mer djup i oss själva än de ytliga våldsamma orden som river i oss.

När vi lyssnar till andra så är det lättare för vi har inte känslan och tanken i oss själva utan det är vad vi relaterar till. Det är en anledning varför det är lättare att lyssna till andra än till sig själv.


Fragmenten integreras med träning

När vi pratat med personer som har en mer integrerad inre värld så är skillnaden att de olika delarna inte fajtas med varandra utan de är på samma lag. Det betyder att en mer integrerad person lättare kan lyssna till olika delar av en själv, medan den som har en mer fragmenterad inre värld upplever en dragkamp inuti.

Exempelvis: En del som vill göra ingenting och en som kritiserar en för att vara lat och värdelös. Medan den mer integrerade balanserar aktivitet och vila utan större ansträngning. Den mer fragmenterad har troligen även blandat in tankar som gör det svårarea att uppleva sig ok när en vilar.


Varför livfullheten ökar när vi kan acceptera mera?

När vi kan acceptera eller omfamna fler delar av oss frigörs det energi. Energi som tidigare gått åt till att hjälpa fragmenten fajtats med varandra. När fragmenten lär känna varandra kan de integreras och sammarbeta bättre. Den energi som frigörs av integreringen möjliggör att vi kan fokusera på saker som behöver mer energi, mer komplexa problem och utmaningar som ökar livfullheten i oss. Livfullheten föder mer livfullhet så att säga.


Tips på saker att träna på för att integrera mera:


  • Lär dig att styra din uppmärksamhet så att du kan välja var du riktar den.

  • Lär dig skilja på vad olika fokus ger för resultat, det kallas ibland nycklar eller nyckelskillnader den första att träna på att att skilja på tankar och känslor.

  • Att träna på att veta vad du vill. Utan viljan är det svårt att ha både riktning och framfart.

  • Att träna på allternativ till "antingen eller" tänk, exempelvis "både och" tänk. det kan man göra genom att lärs sig mer om behov och att förstå att behov inte är i konflikt med andra behov.


En teori är bara så bra som vi kan praktisera den

 

Varför ger ni bort kunskap i bloggen?

Ibland får jag frågan om varför vi "ger bort" kunskap i vår blogg, kunskap som andra tar betalt för att lära ut?

Svaret är att vi vill skilja på teori och praktik, på våra utbildningar övar vi på praktiken, dvs att omsätta teori till handling. Det är oftast en större utmaning än att förstå teorin. Vi hoppas att vår blogg ger dig som läsare klarhet och inspiration. Vill du få stöd att integrera teorin i ditt liv är du också mer förberedd för träningen vi erbjuder på våra utbildningar.

Med hopp om klargörande.

Kay

473 visningar0 kommentarer

Senaste inlägg

Visa alla

Kommentare


Om bloggen:

Vi skriver om olika områden i korta 1-5 minuters bitar.

Vill du lära dig att få ihop helheten är du välkommen på våra utbildningar där vi tränar på att gå från teori till praktik.

 

Läs mer om oss som skriver här.

Liv Larsson & Kay Rung 

bottom of page