top of page

Det som göms i snö kommer upp i tö

Uppdaterat: 25 feb. 2020

Det snöar i Mjösjöliden idag. Vinden viner runt knutarna och massor av snö vräker ner. Stora, vita härliga flingor som bär ett löfte om skidåkning och vinterbus. När jag sätter igång med att få bort snön framför dörren kommer Robert Brobergs gamla låt "Det som göms i snö kommer upp i tö" sjungande genom mitt huvud. Texten handlar väl snarare om våren då allt töar men här var den i alla fall. Fastnade så där som låtar kan göra.

Det blir inte svårare, bara senare.


Ibland kan vi få för oss att vi har all tid i världen med att ta tag i gamla konflikter, uttrycka ursäkter eller hantera trasiga tärande relationer. Det är inte alltid vi får en andra chans så kanske vi ska ta i saker istället för att låta dem "snöa över". Vintern är en tid då många känner känner sig trötta. En tid då varje extra handling kan kännas tung. Samtidigt är det en tid för introspektion och en tid då inte "det fina vädret" har samma makt över oss. Inga sommarhus att fixa och inga semestrar att åka på. Så kanske är det ju nu som du ska ägna dig åt det du inte vill ska "komma upp i tö"?


Här är några frågor som hjälp att börja sortera i en relation som är lite extra utmanade.

  1. Vad är det du ser personen göra eller säga som du stör dig på? Var så exakt som möjligt och skiljs sedan mellan dina observationer och dina tolkningar av dem.

  2. Vad känner du när du fokuserar på det? Vilka av dina behov pockar på?

  3. Vad tror du personens behov kan vara? vad tror du personen känner i relation till dig? och ert dilemma?

  4. Nu när du har lite mer kontakt med både dina och den andras behov (förhoppningsvis) - vad skulle kunna vara ett bra sätt att starta en dialog om det som stör dig? Vad kan du säga, be om, fråga, bekräfta? Kanske något i stil med: Jag har något jag skulle vilja prata med dig om som stört mig en tid. Kan du och jag avsätta tid till det idag? Och sedan kanske fråga hur det känns för den personen att höra innan vi öser på med det vi har kommit fram till i våra punkter ovan.


Fler frågor och stödjande ledtrådar till konflikter finns i vår samtalskortlek som är framtagen just för att vara ett stöd i utmanande samtal.


305 visningar1 kommentar

Senaste inlägg

Visa alla

1 Comment


Nira Shalom
Nira Shalom
Sep 04, 2020

Hej, jag är Nira Efter att ha varit i förhållande med Anderson i flera år, slöt han upp med mig, jag gjorde allt för att få honom tillbaka men allt var förgäves, jag ville ha honom tillbaka så mycket på grund av den kärlek jag har till honom, Jag bad honom med allt, jag lovade men han vägrade. Jag förklarade mitt problem för min vän och hon föreslog att jag hellre skulle kontakta en trollformler som skulle kunna hjälpa mig att trolla för att få tillbaka honom men jag är den typen som aldrig trodde på trollformel, jag hade inget annat val än att prova det, jag mailade trollformeln och han sa till mig att det inte var något problem…

Like

Om bloggen:

Vi skriver om olika områden i korta 1-5 minuters bitar.

Vill du lära dig att få ihop helheten är du välkommen på våra utbildningar där vi tränar på att gå från teori till praktik.

 

Läs mer om oss som skriver här.

Liv Larsson & Kay Rung 

bottom of page