top of page

Fördjupa kontakten med lite impulskontroll

Uppdaterat: 26 dec. 2018

Impulskontroll, låter tråkigt eller hur? Man vill ju vara spontan, bejaka livet!

Vill ju inte förstöra din dag så fortsätt bara läsa om du är intresserad av mer djup.


Ett samtal består av en massa vägval, där vi kan säga eller lyssna, avbryta eller följa med.

När våra omedvetna impulser styr blir det efter ett tag tydligt att vi inte kommer vidare i samtalen utan det blir en repris på tidigare samtal.


Vill du ha djupare meningsfulla samtal?Ett tips är att medvetet välja vilka impulser du agerar på och vilka du väljer att hålla på en stund till (ja ibland för evigt).


3 exempel:

Tänk dig en kollega som börjar berätta om något som hänt hemma i helgen. Du känner dig lite nervös för ni brukar inte dela så mycket privata grejer med varandra. Du avbryter och kommenterar, och där rök den möjligheten till lite djupare kontakt.

Din impuls tog över, och din kollega drog sig tillbaka. Ni kom inte vidare i samtalet din kollega önskade ha.


Tänk dig en dag då du är självkritisk, du kanske tänker på vad det är för fel på dig, att du aldrig verkar lära dig av dina misstag, nu gjorde du det igen...

Nu hör du inte orden mer, för du tror på dom.

Impulsen att svälja orden tog över, och hålet blev djupare att klättra upp ur.


Du nojar dig kring din partner, du vill ställa en fråga som du vet att din partner inte gillar att få. Nojan tar över, du ställer frågan och det blir som det brukar. Du blir den kontrollerande och din partner drar sig undan i kontakten eller skriker tillbaka något i stil med "det har du inte med att göra"...Ja alla ovan exempel är diktade men har säkert hänt.

Tänk om det är så att när vi kan hålla vår impuls ett litet ögonblick längre, kan också något helt nytt hända. Någon får prata till punkt, en djupare kontakt kan träda fram. Tänk om det är just impulsen att göra något som ligger i vägen för en djupare kontakt?


Vi kan bara kontrollera impulser som vi är medvetna om, så övningen nedan gäller bara det vi är medvetna om. Allt det som vi ännu inte blivit medvetna om än kan vi inte göra så mycket åt idag.


En liten övning för dig som vill att vardagen ser lite annorlunda ut.

Nästa gång du fångar dig att vilja avbryta, ta över eller ge något smart råd till en vän eller kollega. Gör då ingenting. Se vad som händer då. Öva impulskontroll på din smarthet och dina erfarenheter för en liten stund.


OBS: Jag har inte nyanserat kring olika typer av impulser och situationer. Ibland är impulskontroll det som hindrar kontakten. Det får bli ett annat blogginlägg.


Lite inspiration för impulskontroll


465 visningar0 kommentarer

Senaste inlägg

Visa alla

コメント


Om bloggen:

Vi skriver om olika områden i korta 1-5 minuters bitar.

Vill du lära dig att få ihop helheten är du välkommen på våra utbildningar där vi tränar på att gå från teori till praktik.

 

Läs mer om oss som skriver här.

Liv Larsson & Kay Rung 

bottom of page