top of page

Gott nytt år - hur negativitet, ånger och bitterhet kan bidra till din framtid

Uppdaterat: 6 apr. 2020

Vi ska se positivt på saken, inte vara så negativa. Ibland blir jag negativ bara att höra all positivism. Kanske som ett sätt att skapa balans. Jag hävdar att vi kan ha nytta både av det positiva och det negativa.


Den här tiden på året, den allra första tiden av det nya är det många av oss som tar oss tid att reflektera över hur vi vill se in i det nya året. Vi försöker se ljust på framtiden och sätta upp härliga mål att jobba mot, kanske avger vi nyårslöften. Men vi har mycket att lära av att ta oss tid att reflektera även över vad som gick snett förra året, vad vi ältar, vad vi ångrar. Kanske är vi besvikna över något projekt som inte blev klart eller slår på oss själv för att vi inte har slutat röka eller gått ner de där kilona ännu. De här tunga känslorna bär med sig värdefulla upplysningar. De berättar för oss om sådant som vi kanske inte har prioriterat tillräckligt, bett om stöd i, gett tid till.

Istället för att alltid försöka tänka positivt, ta dig en stund för riktigt härligt missnöje. En stund när du ger plats åt det som du så gärna hade velat skulle se ske 2019 men som faktiskt inte hände. Bryt ihop och kom igen.

När du har gjort det - fundera vilka behov som ligger bakom det här missnöjet, det du ångrar eller skäms över. Om du är frustrerad över något projekt som inte blev avslutat, kanske det har att göra med behov av mening, av en borttappad chans att fira eller så längtan efter att se din kreativitet bära frukt. Så vad gör du nu? Först och främst, bestäm dig för om du vill fortsätta ha det här som målsättningar under 2020? Eller är det något annat du vill lägga fokus på?

Oavsett vad du vill se hända 2020 fråga dig på vilket sätt du behöver stöd, av dig själv eller andra, för att det du längtar efter mer troligt ska ske under det här året än under det förra?

Att tillåta sig att gnälla och vara negativ är förstås inte enda sättet att hitta vad du vill prioritera i livet. När det gäller att se tillbaka på 2019 så kan du förstås också notera vad som gör dig nöjd, glad och tacksam. Använd känslorna som en påminnelse om att fortsätta göra de sakerna. Om du är nöjd med att ha tränat 3 timmar i veckan det sista halvåret så se till att göra det även 2020.


Om du inte tar dig tid att gnälla är det risk för att du lägger ribban alldeles för lågt.

Det lätt att vara positiv om vi inte har några ambitioner, ger plats åt vår längtan efter att växa och bidra.Men om vi vill jobba för att nå några nya mål får vi räkna med att ibland bli besvikna - och det är väl ingen fara med det, besvikelse är bara en känsla i en lång rad känslor. Ha ett riktigt härlig start på det nya året, önskar vi från Friare Liv.


I boken 42 Nyckelskillnader kan du läsa om fler värdefulla skillnader att ha nytta av när det kommer till kommunikation på in- och utsida.


405 visningar0 kommentarer

Senaste inlägg

Visa alla

Comments


Om bloggen:

Vi skriver om olika områden i korta 1-5 minuters bitar.

Vill du lära dig att få ihop helheten är du välkommen på våra utbildningar där vi tränar på att gå från teori till praktik.

 

Läs mer om oss som skriver här.

Liv Larsson & Kay Rung 

bottom of page