top of page

Insidan på utsidan

Uppdaterat: 11 aug. 2019

I Oktober 2018 skulle Marshall Rosenberg, mannen bakom Nonviolent Communication (NVC) ha fyllt 84 år. Han betydde mycket för många människor på olika platser på planeten Jorden.Han var en person som inspirerade att söka inom sig själv för att hitta svar till hur vi vill leva och kommunicera. Samtidigt uppmuntrade han alla ha ögonen vidöppna inför hur livet levdes utanför oss. Han lärde mig att uppmärksamma hur system påverkar individens val och sätt att tänka. Och hur vi som individer kan förändra och påverka systemen.


På samma gång som han talade om hur vi kunde påverka de här systemen bad han oss ta individuellt ansvar genom att förankra hur vi kommunicerade för att få de här förändringarna till stånd, i våra egna känslor och behov.

Marshall pratade ofta vikten av att använda vår egen klarhet till att påverka de som har makt att förändra på samhällsnivå. Han frågade oss vilka system vi hade vuxit upp i som vi upplevde inte hade fungerat för oss och på vilket sätt vi skulle vilja förändra dem för nästkommande generationer.


Ibland använda han ordet gudomligt eller andligt om mötet mellan människor och gav oss verktyg för hur vi kan skapa mänskliga relationer som grund för vår andlighet. Han visade på kraften i att lyssna med empati och att vara ärliga med vad som pågick inom oss.

Många som har haft starka möten med andra i sitt liv kan nog hålla med om att det känns i det närmaste andligt. Den djupa mening det kan ge att uppleva kontakt på det sättet ger kontakt med livsglädje och energi kan vara underbart men också förförande. Marshall varnade för att fastna i ett andligt förhållningssätt som söver, dövar och lägger allt fokus inåt och inget alls utåt.


På en kurs med Marshall protesterade någon mot att han pratade om samhällsförändring och sa ”jag måste först växa som person och sedan kan jag ta itu med världen”. Någon annan kallade det själviskt och oansvarigt att inte göra sin del i att förändra världen till en bättre plats. Marshall lyssnade på dem och sa sedan något i stil med det här.

”Hur man själv kan hantera sitt inre påverkar de förändringar man vill få andra att göra. Så det är viktigt att bli klar över sitt eget sätt att vara och kommunicera.”

Den första personen nickade åt den andra och Marshall fortsatte.

”Men man behöver inte vänta till man blir ’klar’ för att påverka.”

Nu var det den andra personens tur att nicka.

”Varför inte växa genom att våga ta utmaningar med att förändra de system som inte tjänar livet?"

"Ni har både rätt, men det ena behöver inte utesluta det andra. NVC handlar inte om att vara perfekt. Det handlar om att gradvis bli mindre dum” sa Marshall.


I hans böcker I hjärtat av samhällsförändringhäftet ”Andemeningen med Nonviolent Communication” kan man läsa mer om hur han såg på både det andliga och det världsliga och hur han fick dem att gå ihop.

521 visningar0 kommentarer

Senaste inlägg

Visa alla

Comments


Om bloggen:

Vi skriver om olika områden i korta 1-5 minuters bitar.

Vill du lära dig att få ihop helheten är du välkommen på våra utbildningar där vi tränar på att gå från teori till praktik.

 

Läs mer om oss som skriver här.

Liv Larsson & Kay Rung 

bottom of page