top of page

Känslig och kränkt eller känslig och kraftfull?

Uppdaterat: 21 okt. 2019

Känslighet kan vara en börda om vi inte också lär oss att höra något annat än kritik. För när vi hör kritik har vi inte så många val till vårt förfogande, ja förutom att tänka att vi är kränkta kan vi ju attackera den som vi tror kränker oss. Det brukar sällan ge det resultat vi önskar.

Så frågan blir, kan vi höra något annat än kritik när andra kommenterar något vi gör?

Som medlare tränar jag på att höra vad folk vill ha hjälp med när det låter som de kritiserar sin motpart. Jag är ofta förundrad över hur annorlunda samtalet blir när parterna i en konflikt lär sig att använda sin känslighet till att höra vad den andra behöver hjälp med istället för att vara självupptagen och höra kritik.


Vad behöver vi när vi hör kritik? Tänk om vi i det läget behöver hjälp med något som vi inte är medvetna om eller inte vet hur vi ska be om hjälp med?


Att använda sin känslighet till att höra vad den vi pratar med behöver hjälp med istället för att höra kritik, det är känslighet 2.0. Det gör oss kraftfulla för att vi får lättare att samarbeta med kollegor och familjen.


Och för dig som tycker att någon är "för känslig" kanske du behöver hjälpa dem att höra något annat än kritik, eller ber du själv om hjälp med något när du vill att någon annan inte ska vara så känslig?


Känslighet som beslutsfattare och känslighet som underlag för bättre beslut, det är två olika saker. Blanda inte ihop dessa två.Tips för dig som vill öva

  • Öva på att välja att höra det som hjälper dig att förstå andra.

  • Tänk att alla egentligen ber om hjälp när de "kritiserar" dig.

  • Lyssna mellan raderna efter "snälla hjälp mig" så blir det lättare att ha bra snack!

  • När du hör dig själv kritisera andra, ta ett andetag och leta efter ditt eget "snälla hjälp mig"

  • Det är lättare att umgås med människor som tar ansvar, träna på det så blir du roligare att vara med!

380 visningar0 kommentarer

Senaste inlägg

Visa alla

ความคิดเห็น


Om bloggen:

Vi skriver om olika områden i korta 1-5 minuters bitar.

Vill du lära dig att få ihop helheten är du välkommen på våra utbildningar där vi tränar på att gå från teori till praktik.

 

Läs mer om oss som skriver här.

Liv Larsson & Kay Rung 

bottom of page