top of page

Medvetenhet om mina känslor

När jag började praktisera Nonviolent Communication för mer än 20 år sedan märkte jag att min förmåga att sätta ord på mina känslor var väldigt begränsad.

Fick jag frågan hur det kändes var svaret "bra" eller om jag kände mig trygg kunde jag säga "det känns dåligt". När jag sedan läste mer om NVC förstod jag att jag svarat väldigt generellt på frågan.

Problemet med att svara generellt är just att svaret blir en form av genomsnitt. Det är som att säga att min genomsnittspuls hela dagen är 80 slag i minuten. Då blir det lätt att missa att när jag vilar och känner mig lugn är pulsen runt 50 slag i minuten. När jag vill hålla en mötestid och springer efter en tunnelbana i Stockholm drar den iväg över 100 slag i minuten. När jag ivrigt och med stor glädje forcerar en backe på skidor är pulsen över 160 slag. Ja du förstår att svara med ett genomsnittligt svar på en specifik fråga om hur det känns just nu är lite som att missa livet.


Öva på ord

Jag tapetserade kylskåpsdörren och andra ytor med listor för ord som beskriver känslor. Genom att öva på ord för känslor började jag ett spännande lärande där jag då kunde beskriva en upplevelse mer specifikt.

Först stapplade jag runt med mina nya ord, troligen lät det inte så trovärdigt utan mer som om jag läste ur en bok. Det räckte inte att bara kunna en massa ord för känslor. Jag behövde även kunna uppleva själva känslan så att mina ord upplevdes som genuina.Saker jag gjort för att bli mer medveten om vad jag känner.

 • Träna på att uppleva kroppen genom exempelvis idrott eller dans.

 • Öva på ord för känslor. (jag har använt listor och kort med ord för känslor).

 • Träna på att urskilja mina tankar från känslor.

 • Träna på att känna känslor (låt det gå några sekunder innan du försöker ändra på ditt tillstånd).

 • Att hoppa över en måltid för att känna mer, och att fasta en hel dag kan hjälpa till att öva på intensivare känslor. (har du ätstörningar, eller medicinska problem, fråga din läkare först).

 • Läst och blivit inspirerad av andras förmåga/oförmåga kring känslor.


Fördelar med att vara medveten om vad jag känner:

 • Självempati blir lättare.

 • Lättare att förstå vad jag behöver.

 • Lättare att hantera dilemman.

 • Lättare kunna skilja på mina känslor från andras känslor.

 • Lättare att välja hur jag hanterar mina reaktioner.

Hoppas mitt lärande kan komma dig till nytta!

747 visningar0 kommentarer

Senaste inlägg

Visa alla

Commentaires


Om bloggen:

Vi skriver om olika områden i korta 1-5 minuters bitar.

Vill du lära dig att få ihop helheten är du välkommen på våra utbildningar där vi tränar på att gå från teori till praktik.

 

Läs mer om oss som skriver här.

Liv Larsson & Kay Rung 

bottom of page