top of page

Mer beslutsångest

Uppdaterat: 6 apr. 2020

Ibland hindras vår beslutsförmåga av att vi känner skuld eller vill undvika skam. Vi säger inte nej till släktträffen eftersom vi inte vet hur vi ska lyssna på och hantera andras besvikelse. När vi hör att någon är besviken kopplar vi det till att vi är ansvarig för det, istället för att uppfatta det som att någon annans behov inte blivit tillgodosedda. Det gör det svårt att välja fritt och ta beslut eftersom skuld och skamkänslor är så obekväma.

Istället för att höra att moster Sara känner besvikelse för att hon har behov att uppleva kontakt och samvaro så hör jag att moster Sara känner sig besviken för att "jag" inte kommer på släktträffen.Vi tar ansvar för andras känslor, istället för att lyssna på dem med vetskapen om att vi inte skapar de känslorna i dem. När vi lär oss att inte ta på oss ansvar för vad andra känner - och inte bara låtsas som att vi inte gör det - kan vi stanna upp och lyssna på deras besvikelse och kanske bidra till kontakt på det sättet.

Men ibland låtsas vi att vi inte känner skuld och så blir vi kalla och reagerar i stil med. "Hon får ta ansvar för sina egna reaktioner". Det kan i efterhand leda till ännu mer skuld - eftersom vi inom oss anklagar oss själva för att vara kalla och själviska - samt ännu större beslutsångest till nästa träff.


Skuld definieras av att vi känner oss kluvna.

Skuld definieras av en kluvenhet. Å ena sidan vill vi säga ja till något eftersom vi bryr oss, och å andra sidan har vi behov av något som vi inte ser hur vi ska få till om vi säger ja. När vi ger efter för att vi inte står ut med kluvenheten, resulterar det ofta i att vi ser den andra (moster Sara) som krävande, dominerande och istället för skuld känner vi nu ilska eller bitterhet. Det klassiska - ur askan i elden. Om vi säger nej, kanske vi inte kan njuta av det vi säger ja till med vårt nej till moster Sara, utan förtärs av skulden och tänker kanske "jag skulle ha sagt ja i alla fall".

Så om du ofta känner beslutsångest - ta en titt på hur du hanterar skuld och lär dig att;

1. acceptera kluvenheten inför skulden och ditt beslut

2. hitta behoven du står och väger inför hur du vill tillgodose

3. skilja mellan behov och strategier som kan tillgodose behov

4. inse att alla mänskliga behov kan tillgodoses av många olika strategier


 
361 visningar0 kommentarer

Senaste inlägg

Visa alla

Comments


Om bloggen:

Vi skriver om olika områden i korta 1-5 minuters bitar.

Vill du lära dig att få ihop helheten är du välkommen på våra utbildningar där vi tränar på att gå från teori till praktik.

 

Läs mer om oss som skriver här.

Liv Larsson & Kay Rung 

bottom of page