top of page

Rätt/fel och nått helt annat

Uppdaterat: 14 aug. 2018

Man kan dela in problem i tre kategorier.

  1. Problem som har ett enda rätt svar.

  2. Problem som har många självständiga rätta svar.

  3. Problem som inte går att lösa även kallat paradoxer eller dilemman. Problemet består av 2 eller fler ömsesidiga delar som behöver balanseras.
Ettan är problem som 1+1 = ? eller vad är Finlands huvudstad ?

Det är här rätt/fel tänket är utmärkt och kommer till sin rätt.


Tvåan är problem som går att lösa på flera olika sätt och alla sätten är oberoende av varandra. Exempelvis hur trycker vi en bok som vi vill ge ut? Det finns många olika tryckerier i både Sverige och utomlands. Vi kan få boken tryckt även om det lokala tryckeriet har lagt ner sin verksamhet. Och skulle alla tryckerier i EU strejka kan vi välja att trycka boken i Kina. Vi kan även köra kopior i kopiatorn på kontoret och häfta ihop sidorna själva. Poängen är att det finns många olika sätt att lösa problemet.


Trean är den som ställer till det för de flesta. Tänk dig en relation med en vän, din vän gör något som du inte gillar. Du kanske upplever dilemmat direkt eller efter ett tag.

Säger du till din vän och riskerar att din vän tar illa upp? Eller låter du saken vara och riskerar att distansera dig från din vän? Att säga till eller att vara tyst om saken är två val som påverkar kontakten med din vän. Det finns inget rätt svar, då du inte vet hur din vän tar det förrän du prövat. Och när du sagt till din vän kan du inte få det ogjort. Vad du än gör kommer det att påverka kontakten med din vän.


NVC kan vara en hjälp att både förstå och hantera dessa ömsesidiga delar i ett dilemma. Vi får hjälp att uppmärksamma och sortera med hjälp av OKBÖ-stegen (Observation, Känsla, Behov och Önskemål) och när vi tränar på att ta andras perspektiv (empati) får vi hjälp att se en större bild.


Det är även lätt hänt att vi först är mer förstående än vad vi klarar av, dvs att vi inte säger något, sedan rinner bägaren över och vi säger så mycket och på ett sånt sätt att vi önskar att vi varit tysta. Svaret är ju inte att välja antingen eller utan att balansera hur mycket vi säger, hur ofta och vad vi säger.


De flesta av oss har fått mycket träning i att tänka med hjälp av rätt/fel tidigt i livet. Problemet blir när vi har komplexare problem än vad vårt sätt att tänka klarar av att lösa.


Dilemman verkar vara en påminnelse om ömsesidigheten i livet. Vi behöver se mer, ta fler perspektiv och vidga vår kapacitet att hålla fler bollar i luften. Vi behöver växa och mogna med våra dilemman.


Vilket dilemma jobbar du med?

Och kan du känna växtvärken?


816 visningar2 kommentarer

Senaste inlägg

Visa alla

2 comentários


Johan
Johan
06 de out. de 2021

Detta ger lite klarhet som gör mig nyfiken på att analysera mina "problem" på nya sätt. Samtidigt kan jag känna sorg över tanken på att vissa problem inte går att lösa, men utav omtanke om mig själv ser jag en trygghet i att se situationen för vad den är.

Curtir

Daniel Palmgren
Daniel Palmgren
07 de dez. de 2020

Kan känna igen mig i detta och att det är väldigt lätt att tappa energi eller bli handlingsförlamad inför ett sånt dilemma som nummer 3. Känns verkligen som att NVC kan vara ett sätt att ta kontakt med de olika behoven i situationen och att hitta en väg igenom dilemmat när denna kontakt finns.

Curtir

Om bloggen:

Vi skriver om olika områden i korta 1-5 minuters bitar.

Vill du lära dig att få ihop helheten är du välkommen på våra utbildningar där vi tränar på att gå från teori till praktik.

 

Läs mer om oss som skriver här.

Liv Larsson & Kay Rung 

bottom of page