Respektlös näsvishet eller civilkurage?


Vid flera tillfällen har jag hört människor säga saker i stil med:

”Det där har inte jag med att göra, det är deras ensak.”

”Det där få de ta hand om i familjen.”

”Det är inte respektfullt att medla mellan vuxna människor om de inte ber om det.”


För den som uttrycker sig så här gissar jag att det är viktigt med respekt, integritet och att människor själva får välja när och om de vill ta emot stöd. Respekt och integritet är viktigt för mig också. Samtidigt blir jag ledsen när jag tänker på uttalandena ovan, då jag så ofta hör människor relatera till konflikter som privata angelägenheter. Jag tycker det bättre att agera ”en gång för mycket” än ”en gång för lite”.

Om ingen ingriper när det verkligen behövs är det ”starkast vinner” som gäller.

Jag har sett konflikter pågå i åratal eftersom ingen, jag inkluderad, har gjort något för att hjälpa personerna att skapa kontakt.


”Om du inte är en del av lösningen, är du en del av problemet”.

Många av oss agerar medlare i vår vardag, utan att tänka på det.Det kan gälla konflikter mellan familjemedlemmar, vänner eller på jobbet. Vi kanske bara säger några få ord, hjälper någon att uttrycka sig så att den andra förstår, eller föreslår att någon som hittills inte sagt så mycket får ordet.