top of page

Hur du får din unge att diska!

Uppdaterat: 13 mars 2019

Min son lovade att städa köket innan han skulle spela dataspel. Men när jag kommer in i köket är det inte färdigställt.


Vad gör man som förälder?

Jag gick och sa åt honom att jag vill hjälpa honom att bli bättre på dataspel.

Det fångade hans uppmärksamhet.

- Hurdå? han vet att jag inte spelar dator så lite undrande var rösten.


Jo sa jag, visst är det så att om du lovat att göra något som du inte sedan gör, kommer en del av din hjärna att oroa sig för när jag kommer och säger åt dig?

Det betyder att du bara har tillgång till 80% av din hjärna för spelandet och 20% av din hjärna oroar sig för när jag ska komma gapande om det du inte gjort?

Han tittade på mig och jag såg hur det glimmade till i blicken. (Gissar att han såg en möjlighet att bli bättre på datorspelet)

Han tackade och gick iväg och gjorde klart köket.


Någon dag senare bad jag honom stänga ner datorn för kvällen. Han svarade, tack för att du bryr dig om mig, så min hjärna får återhämtning.


Tänk om all den kunskap som våra barn har om vad de behöver för att må bra kan blomma ut då de inte behöver vara i försvarsläge mot oss föräldrar.


För mig handlar föräldraskap om ett långtidsprojekt som levs ut i en vardag. Långtidsmålet att hjälpa mitt barn utvecklas till en bra människa, exempelvis genom att ta ansvar, hålla överenskommelser och fungera tillsammans med andra.


För att lyckas med våra långtidsmål tror jag vi föräldrar behöver prata och bemöta våra barn på ett sätt som är förenligt med våra långtidsmål.


Några utmanigar för oss föräldrar:

  • Behandla barn på ett sådant sätt att de kan ta emot gåvan vi vill ge.

  • Sätta gränser på sätt som barnet kan ta in.

  • Ge feedback som formuleras med barnets egennytta i fokus. (Det är föresten väldigt bra att kunna med vuxna som hör kritik lätt)

  • Att vara minst lika roliga att umgås med som ett datorspel. (Det här kommer inte gratis)

Har du några bra erfarenheter om hur vi som föräldrar kan få hjälp med disken utan att hota om att datorn ska lämnas tillbaka till affären?


521 visningar0 kommentarer

Senaste inlägg

Visa alla

Commentaires


Om bloggen:

Vi skriver om olika områden i korta 1-5 minuters bitar.

Vill du lära dig att få ihop helheten är du välkommen på våra utbildningar där vi tränar på att gå från teori till praktik.

 

Läs mer om oss som skriver här.

Liv Larsson & Kay Rung 

bottom of page