Typer av kunskap

Att veta hur man lyssnar och att höra vad någon menar är inte samma sak.
Att veta hur viktigt ärlighet är och att säga det man menar är inte samma sak.
Att kunna alla ord för behov är inte samma sak som att berätta vad du behöver.
När kunskapen sitter på ytan, behöver den bara en skrapning för att lossna. När kunskapen sitter djupare tål den mer.

Att försöka höra vad någon säger kräver att du kan kliva ut ur dina egna idéer för en stund och kliva in i någon annas perspektiv.

Att vara ärlig kräver att du kan lyssna på dig själv så mycket att du kan förmedla det du hört till någon annan. Då känner du dig troligen hörd av dina egna ord.

Att veta vad du behöver verkar vara en resa i dig själv. När du lärt dig om ditt behov är risken att du förflyttat dig och så även det vad du behöver.


Varför jag gillar NVC

Jag älskar teorier som jag kan omvandla till praktik. Det tog inte länge för mig att uppleva hur de fyra stegen i Nonviolent Communication (NVC) processen kunde vända en konflikt till samarbete. Det jag också märkte var att de fyra stegen i NVC processen krävde träning, mycket träning tills jag blev kapabel att praktisera i skarpa lägen. Här några saker som hjälper till att balansera vad du kan träna på.


Jag, du och det

För att bemästra NVC processen behöver vi kunna prata i tre perspektiv.