top of page

Väx upp och ta ansvar för dina skamkänslor

Uppdaterat: 21 feb. 2021


Maria kom till en av mina kurser, som hade fokus på att hantera skam, och menade att hon aldrig skämdes. Hon var nyfiken på hur det kom sig att hon verkade vara så annorlunda än andra, ja även de andra deltagarna på kursen som alla intygade att de kände skamkänslor. Vi gjorde ett antal övningar utan att Maria upplevde att det berörde hennes särskilt. Den fjärde dagen, på kursens sista morgon stegade hon rakt fram mot mig. Jag tänkte att hon såg trött men glad ut. Hennes ansikte blossade och blicken var fästad vid min när hon utbrast.

- Nu vet jag hur det känns! Jag kände skam i går kväll och det var hur häftigt som helst.


När jag frågade om hon ville berätta mer beskrev hon hur hon kvällen innan mött en man som hon var förälskad i. Han hade berättat att han inte längre ville träffa henne. En känsla hon inte kände igen sköljde över henne. Hon kände hur hela hon stelnade till och blev kall inombords. Det var när hon hörde sitt eget svar till mannen som hon förstod att hon gjorde revolt mot den skamattack som pågick inom henne.

- Ja, var och en måste ju få välja själv vad de vill göra med…


Hon hade stannat upp då hon insåg att det bara var en del av henne som fått prata. Den delen av henne som alltid klarade sig själv, kunde stänga av sina känslor och hålla sig cool. Men hon var ju mer än det och hon tog ett djupt andetag. Nu vågade hon känna förödmjukelsen och släppa på tårarna. För en stund lyssnade hon på tankarna; om att hon inte dög, inte var älskad eller önskad. En våg av självförakt för den svaghet hon uppvisade sköljde över henne och fick henne att längta efter det där svarta hålet som kunde uppsluka henne.


Men eftersom hon var mitt i en kurs, där vi gång på gång gjorde kopplingen mellan reaktionen av skam till grundläggande mänskliga behov som acceptans, tillhörighet och värdighet, frågade hon sig själv, per automatik, om det var något av dessa behov som pockade på. Hon insåg att det var värdighet och till en del tillhörighet som hon behövde just då. Bara att få kontakt med behoven på det sättet och att inse att hon faktiskt var fri att välja att vara öppnare än vanligt, gjorde att hon upplevde mer värdighet och kunde slappna av och fortsätta kommunicera istället för att bara lämna den här mannen hon var kär i och ville ha en relation med. I korta ordalag återgav hon deras konversation för mig.

- Nej men vänta nu. Visst är du fri att välja men jag vill i alla fall att du ska höra att jag blir väldigt ledsen av att höra det du säger eftersom jag gärna skulle vilja fortsätta träffas. Du betyder jättemycket för mig, sa Maria.


- Oj, det var jag inte beredd på, svarade mannen,


- Vad menar du?


- Ja en av de saker jag saknat när vi träffats är att få kontakt med vad du känner. Du verkar alltid så cool och oberörd. Jag trodde inte att jag var viktig för dig och jag är trött på att ha ytliga relationer.


Maria berättade ivrigt om hur de hade pratat långt in på natten. Att hon hade gråtit mängder och vågat berätta om hur svårt hon hade att tillåta sig att släppa någon så nära. De hade älskat och sedan sovit tillsammans för första gången (hittills hade Maria alltid sovit hemma istället för att sova hos honom).

- Så ni ska fortsätta att träffas?


- Ja, sa Maria och tystnade. Hon stirrade på mig med uppspärrade ögon och pekade på sitt eget ansikte.


- Ser du, jag rodnar, sa hon och log. Det känns faktiskt skönt.


- Och sårbart och läskigt eller hur?


- Precis, sa hon och gav mig en kram. Tack för att du lär mig att stå upp för mina behov istället för att undvika att skämmas.


Att lära sig acceptera och processa skamkänslor är en investering i sitt eget välmående. Men att omfamna skamkänslor behöver vara ens eget val.

Vi kan erbjuda vårt stöd till den vuxna, barnet eller tonåringen som vi bryr oss om, men aldrig tvinga dem att möta sin skam, det behöver vara ett val. Vi kan visa våra barn att vi kan processa och ta hand om vår skam, utan att förminska oss själva eller attackera någon annan.

För små barn är det inte ens möjligt att göra skillnaden mellan sina känslor och sig själva. Det gör det väldigt mycket svårare för dem att processa känslorna på något annat sätt än att acceptera dem, mildra dem och ge uttryck för dem. Det här gäller delvis även vuxna som är ovana och inte har tränat upp förmågan att förhålla sig till sitt inre med full uppmärksamhet och ett visst avstånd.


Några fördelar med att kunna processa skamkänslor:

- Möjlighet att fördjupa dina viktigaste relationer

- Mod att våga göra sådant du alltid har velat göra

- Förmåga att välja empati istället för hämnd

- Förmåga att återta makten från någon som försöker förlöjliga eller förminska dig

- Mod att visa öppet och autentiskt vad som verkligen pågår inom dig

- och mycket mycket mer.

 

Läs mer om skam i min bok Ilska skuld och skam, tre sidor av samma mynt. Finns även som e-bok.

Vill du ha några verktyg för det här är du varmt välkommen på onlinekurs 20 april.

552 visningar0 kommentarer

Senaste inlägg

Visa alla

Comments


Om bloggen:

Vi skriver om olika områden i korta 1-5 minuters bitar.

Vill du lära dig att få ihop helheten är du välkommen på våra utbildningar där vi tränar på att gå från teori till praktik.

 

Läs mer om oss som skriver här.

Liv Larsson & Kay Rung 

bottom of page