Vårdhjältar

Om det inte har varit tydligt förut, så är det tydligt nu. Människor inom vårdens alla aspekter är verkliga hjältar. Superhjältar. Oavsett om de är läkare, lokalvårdare, sjuksköterskor eller jobbar inom någon annan del av vården är de villiga att jobba extra, slita, vårda. Och just nu, under ett ännu mer konkret hot än vanligt, att själva bli allvarligt sjuka. En del jobbar dubbla pass eftersom belastningen ökar för varje dag som går och att annan personal blir sjuk och behöver stanna hemma. De tar hand om gamla som inte får ta emot besök av släktingar som i vanliga fall skulle vara en del av omsorg och lugn kring den som är sjuk. Hela tiden när de här kämpande hjältarna behov av omsorg och frid hos andra.

För oss som står bredvid är det behov av hopp, mening och stöd som tillgodoses av vårdens alla insatser. Jag hoppas verkligen att alla ni vårdhjältar i vårt avlånga land känner er sedda i hur viktiga ni är.

Vi gissar att det här kanske inte är en tid när ni som jobbar inom vården har så mycket tid eller energi att läsa men vi vill i alla fall erbjuda boken Kontakt som e-bok gratis till alla att ladda ner.


2016 kom boken, Kontakt, NVC och empati i socialt arbete och vård ut och nedan har jag klistrat in ett avsnitt ur boken. Mahina Chipumbu Havelius och jag skrev den tillsammans och den roligaste delen var att göra intervjuer med olika personer som använt sig av principer av NVC på sina jobb. Vi intervjuade olika yrkeskategorier och blev ofta hoppfulla och närda av att få ha de här härliga samtalen med personer som jobbade som barnmorskor, sjuksköterskor, undersköterskor, behandlingsassistenter, socionomer, mentalskötare, socionomer, kuratorer och personliga assistenter.


Ur Kontakt: Tanken på att bemöta andra med empati kanske får oss att oroa oss för risken att bli utbrända. Vi vill hålla ett visst avstånd för att vara säkra på att inte dras in en annan persons liv. Men även om ett djupt engagemang självklart tar en del energi är det möjligt att bemöta människor på ett sådant sätt som innebär att vi samtidigt tar hand om oss själva. Vi kan vara varmt närvarande med andra utan att ta över deras problem eller dras med i deras smärta.


I boken Varför jag känner som du känner redogör Joachim Bauer på ett lättillgängligt sätt för de nyligen upptäckta spegelneuronerna; vad de är och vad de gör med oss, dess avgörande betydelse för det vi kall