top of page

Vem ska vi lita på?

Uppdaterat: 4 apr.


Tillit är en paradox. Å ena sidan kopplar det oss samman och får oss att våga sådant vi inte skulle våga på egen hand. Å andra sidan kan mittillit beskrivas som ett slags immunförsvar som inte släpper sådant som kan vara skadligt för nära.


Ernest Hemingway menade att "Det bästa sättet att ta reda på om du kan lita på någon är att lita på dem." Och kanske är det så det fungerar, att vi bestämmer oss för att lita på någon och så hoppas vi att det bär?

För en tid sedan frågade en man mig om vad jag höll kurser i och jag nämnde bland annat att tillit var en av de ämnen jag jobbade med. Han tittade på mig lite förvånat och sa att "det är väl bara att göra det man har lovat och så litar folk på en". Och han hade rätt förstås, den del av tilliten bygger verkligen på att leverera de resultat vi har utlovat.


Stephen Covey jr använde bilden av ett träd för att ge en tydligare bild av vad tillit är. Han menade att allt som vi bygger vår tillit på inte är synligt för ögat. Allt är inte resultat eller kompetens. En stor del av trädet beror på hur väl dess rötter tar upp näring och vatten från jorden. På liknande sätt bygger mellanmänsklig tillit på att vi litar på någons intention, att de vill oss väl.
Jag har en vän jag litar på till hundra procent när det gäller att lyssna på empatiska öron på mig när jag behöver det. Jag litar på hennes intention, att hon vill mig det bästa. Eftersom hon ibland säger nej när jag ber henne om stöd, känner jag ännu mer tillit eftersom jag upplever hennes integritet. Ibland når hennes empati in och ibland inte, men det handlar mer om hur villig jag är att släppa in den än om hennes kompetens. Tänk dig att jag vänder mig till den här personen som jag litar på och berättar att jag har väldigt ont i magen och hon skulle erbjuda mig att operera bort min blindtarm. Och eftersom hon inte är läkare har jag svårt att känna tillit till hennes kapacitet att göra ett kirurgiskt ingrepp och erbjudandet skulle nagga lite på min tillit till henne. Var är hennes integritet när det gäller att erbjuda mig något sådant?


Det som är häftigt med tillit är att det går att bygga tillit med vår förmåga att kommunicera. Men inte alltid. Visdomen kommer ifrån att veta när det är dags att kommunicera och när det är dags att agera för att bygga vår tillit.

Det inte går att kommunicera oss ut ur ett problem vi har agerat oss in i.

Du kan läsa mer om tillit i min bok Bemötandeproffs.


Om du signar upp dig på vårt nyhetsbrev får du en gratis översättning av boken till engelska i eboksformat.


Du som vill göra en djupdykning in i hur du kan bli ett tillitsbyggarproffs kan gå kurs i ämnet i vår. 4 dagar i Österrike över valborgsmässohelgen.246 visningar0 kommentarer

Senaste inlägg

Visa alla

Comments


Om bloggen:

Vi skriver om olika områden i korta 1-5 minuters bitar.

Vill du lära dig att få ihop helheten är du välkommen på våra utbildningar där vi tränar på att gå från teori till praktik.

 

Läs mer om oss som skriver här.

Liv Larsson & Kay Rung 

bottom of page