top of page

Att våga släppa någon nära

Mari kom till en av mina kurser i skam och menade att hon aldrig kände skamkänslor. Hon var nyfiken på hur det kom sig att hon verkade vara så annorlunda än de andra på kursen som alla menade att de kände skamkänslor vid olika tillfällen. Vi gjorde ett antal övningar utan att Mari upplevde att det berörde hennes särskilt. Hon kunde alltid borsta av sig genans eller skam genom någon logisk tanke eller genom att strunta i att engagera sig i en helt övning.

Den fjärde dagen, på kursens sista morgon kom hon fem minuter innan kursen började och stegade rakt fram mot mig. Hennes ansikte blossade och blicken var fästad vid min när hon utbrast.


- Nu vet jag hur det känns. Jag kände skam i går kväll och det var hur häftigt som helst.

När jag frågade om hon ville berätta mer beskrev hon hur hon kvällen innan mött en man som hon datat en tid. Han hade berättat att han inte längre ville träffa henne. En känsla hon inte kände igen sköljde över henne. Hon kände hur hela hon stelnade till och hur hon helst av allt ville springa därifrån på en gång. Det var när hon hörde sitt eget svar till mannen som hon förstod att hon gjorde revolt mot den skamattack som pågick inom henne.

- Ja, var och en måste ju få välja själv vad de vill göra med…

Hon hade stannat upp mitt i meningen eftersom hon insåg att det bara var en del av henne som fått prata. Den delen av henne som alltid klarade sig, kunde stänga av sina känslor och bli mer cool. Men hon var ju mer än det. Nu kom tårarna och förödmjukelsen. För en stund upplevde hon avvisandet och tankar om att hon inte dög, inte var älskad eller önskad. En våg av självförakt för sin svaghet sköljde över henne och fick henne att längta efter det där svarta hålet som kunde uppsluka henne. Men eftersom hon var mitt i vår kurs, där vi gång på gång gjorde kopplingen mellan reaktionen av skam till grundläggande mänskliga behov som acceptans, tillhörighet och värdighet, blev hon påmind om det och frågade sig själv om det faktiskt var något av dessa behov som pockade på. Hon hade insett att det främst var hennes behov av värdighet som stimulerats av att ”bli bortvald”. Hon beskrev att hon upplevde direkt kontakt med behovet av värdighet och att hon i samma stund insåg att hon var fri att välja att vara öppen med vad som pågick inom henne och inte göra som hon gjorde i vanliga fall när hon borstade av sig alla obekväma situationer eller använda sig av logik för att slippa känna. Den vändningen fick henne att faktiskt uppleva värdighet och hon kunde slappna av lite. I korta ordalag återgav hon deras konversation för mig.

- Men vänta lite. Visst är du fri att välja att gå. Men jag vill i alla fall att du ska höra att jag blir väldigt ledsen av att höra det du säger, eftersom jag gärna vill fortsätta träffas. Du betyder jättemycket för mig.

Mannen svarade förvånat att det var han inte beredd på att höra det från henne.

- Vad menar du? frågade Mari honom.

- En av de saker jag verkligen har saknat när vi träffats är att få kontakt med vad du känner. Du verkar alltid så cool och oberörd. Jag trodde inte att jag alls var viktig för dig. Att jag inte alls berört dig.

Mari berättade ivrigt om hur de hade pratat långt in på natten. Att hon hade gråtit mängder och vågat berätta om hur svårt hon hade att tillåta sig att släppa någon så nära. De hade älskat och sedan sovit tillsammans för första gången (hittills hade Mari aldrig sovit över hos honom eftersom det gjorde henne sårbar).

- Så ska ni fortsätta att träffas?

- Ja, sa Mari och tystnade. Hon stirrade på mig med uppspärrade ögon och pekade på sitt eget ansikte.

- Ser du, jag rodnar, sa hon och log. Det har jag inte gjort sedan jag var barn. Men det känns faktiskt skönt.

- Och sårbart och läskigt eller hur?

- Precis, sa hon och gav mig en kram. Tack för att du lär mig att stå upp för mina behov istället för att undvika att skämmas.


Att lära sig acceptera och processa skamkänslor är en investering i sitt eget välmående.

Att lära sig hantera skam har en hel rad fördelar som bland annat:

- Du lär dig säga nej till sådant som du riskerar att säga ja till för att slippa skämmas.

- Du lär dig säga ja - ta chanser som kommer din väg som du förut varit orolig för skulle få dig att skämmas så mycket och inte vet hur du skulle hantera.

- Du lär dig släppa människor nära, intimitet blir svårt om vi inte är villiga att vara sårbara och kännas vid vår skam ibland.

- Du lär dig släppa din inre perfektionist - som driver dig till stress och överarbete.


Om du känner dig sugen att förstå hur du kan processa din egen sårbarhet och skamkänslor – Tisdag den 20e April och under 4 träffar online får du några verktyg för att göra det. Välkommen

449 visningar0 kommentarer

Senaste inlägg

Visa alla

Comments


Om bloggen:

Vi skriver om olika områden i korta 1-5 minuters bitar.

Vill du lära dig att få ihop helheten är du välkommen på våra utbildningar där vi tränar på att gå från teori till praktik.

 

Läs mer om oss som skriver här.

Liv Larsson & Kay Rung 

bottom of page