top of page

Det handlar om att vinna rätt tävling!

Jag funderar ofta varför jag kan störa mig på folk som säger att dom är vinnarskallar. För är vi inte alla vinnarskallar?

Frågan är bara hur vi definierar tävlingen. För någon är det en speciell aktivitet som de vill vinna. Att springa fortare än alla andra, eller längre än alla andra.

För någon annan är tävlingen att vinna någon annans gillande, och vägen till seger kanske då handlar om att ge sig, anpassa sig eller att göra snälla saker.

Ibland beskriver vi tävlingen som något vi värderar, kanske självständighet. Vi sätter upp en bild om hur vi blir det vi värdesätter. Vi försöker sedan bli den personen på olika sätt. Och ibland så beskriver vi oss själva som vinnare oavsett om vi tror på det eller inte. För vi vill inte vara en looser.


Survive to fight another day

Min son kommenterade mitt val att kliva av mitt Vasalopp med endast 9km kvar. Han sa "survive to fight another day".

Jag kände mig så sedd av honom för hans kommentar fick mig att bli uppmärksam på vilken tävling jag försökte vinna med att avbryta. Jag ville skydda glädjen att åka skidor samt min hälsa då min fot gjorde ont.

Vi kan vinna dagens tävling, och förlora i längden. Jag kunde ju ha åkt de sista 9 kilometrarna och riskerat att skada mig så att jag inte kan åka nästa skidlopp om några veckor. Eller så hade jag riskerat att tappa glädjen för skidåkningen.


Att vinna i relationer

När det kommer till relationer är det för det flesta frustrerande att umgås med någon som ska vinna varje samtal, varje interaktion. Någon som ska ha sista ordet varje dag. Tänk om livet är mer komplext än en massa enskilda matcher som skall vinnas. Tänk om vi definierade en seger genom att mäta hur många samtal och interaktioner vi kan ha med samma person över tid. Då skulle det inte räcka med att vi får sista ordet, utan att vi kanske behöver lära oss att vinna långsiktigt.


Några utmaningar i hållbara relationer

  • Om du kör över andra har du ingen att relatera med

  • Om du låter dig köras över har dina vänner ingen att relatera med.

Hur kan du balansera dig själv med andra så att det blir en lång hållbar relation?


Fördelen med långa hållbara relationer är att de kan vara en grogrund för sånt som växer sakta, som kärlek, djup och trygghet.

388 visningar0 kommentarer

Senaste inlägg

Visa alla

Commenti


Om bloggen:

Vi skriver om olika områden i korta 1-5 minuters bitar.

Vill du lära dig att få ihop helheten är du välkommen på våra utbildningar där vi tränar på att gå från teori till praktik.

 

Läs mer om oss som skriver här.

Liv Larsson & Kay Rung 

bottom of page