top of page

Fakta eller fantasi

Att lära sig skilja på insida och utsida kan ge större frihet att hantera situationer än man först kan ana. (Insida är subjektiva upplevelser som, tolkningar, känslor och behov mm) Utsidan är de konkreta beteenden och saker som går att iaktta i den yttre världen


Jag kommer ihåg när jag började studera Nonviolent Communication, då tyckte jag att det här med att skilja observation från tolkning var enkelt och jag hade bråttom till att utforska mina känslor och behov.


En av de grundläggande nyckelskillnaderna i Nonviolent Communication är förmågan att kunna skilja på fakta och fantasi.

Fantasin är verklig men bara till den individen eller gruppen som upplever den, den delas inte av alla då det inte är något som är en "delad verklighet" och inte går att mäta.


Fakta är sånt som går att mäta och iaktta. Fakta har igen laddning i sig, laddningen är de tankar och förutfattade idéer vi har. Hans Rosling hjälper oss att utforska skillnaden i sin presentation där han presenterar data om världen och vår ide om världen ställs lite upp och ner då de flesta av oss inte har en världsbild som stämmer med hur världen ser ut.Att kunna skilja på dessa två domäner är viktigt så vi inte antar att de är samma sak. Vår inre subjektiva upplevelse av livet är inte samma sak som den yttre upplevelsen.
Större frihet med känslor och reaktioner

En man jag hade ett samtal med nyligen ville lära sig hantera sina känslor, särskilt sin ilska. Han hade svårt att skilja vad som stimulerade hans ilska från vad som var orsaken. Det som stimulerade hans ilska, som var vad andra människor gjorde eller sa. Det han också trodde var att vad andra gjorde och sa var orsaken till ilskan.

Stimuli och orsak kan ju inte vara samma sak sa jag, för då skulle ju alla bli arga för samma saker eller hur?


Nått att reflektera över:


Hur mycket av vad andra gör (eller inte gör) ger upphov till dina känslor och hur mycket är hur du tar det? Det vill säga hur du tolkar situationen och personen?

Och hur kommer det sig att vi reagerar olika på samma händelse?


 

Vill du utforska hur ditt sätt att tänka och tolka påverkar dina reaktioner och kommunikation finns det några platser kvar på Introduktionskurs "Färdigheter för livet" 7-8 sep i Stockholm

500 visningar2 kommentarer

Senaste inlägg

Visa alla

2 Comments


Kay Rung
Kay Rung
Aug 13, 2019

Ja insidan kan ha bagage, minnen och erfarenheter och där ryms så mycket mer, även nuet och framtiden. Samt allt vi ännu inte blivit uppmärksamma på. Lite som en bra Netflix serie som aldrig tar slut...

Like

Anne-Lie Fant
Anne-Lie Fant
Aug 13, 2019

Så enkelt, tydligt och fint skrivet! Vad vi reagerar på handlar om vår insida vårt bagage. Tack!

Like

Om bloggen:

Vi skriver om olika områden i korta 1-5 minuters bitar.

Vill du lära dig att få ihop helheten är du välkommen på våra utbildningar där vi tränar på att gå från teori till praktik.

 

Läs mer om oss som skriver här.

Liv Larsson & Kay Rung 

bottom of page