Känslomässig eller fysisk hunger - hur skiljer du på dem?

Uppdaterat: 25 feb. 2020

Det var en strålande sommardag och jag hade precis ätit frukost när jag satte i bilen, för att träffa en vän nere vid havet. När jag kört i cirka tio minuter blev jag akut hungrig och sugen på något att äta. Jag beslöt mig för att ta en omväg för att passera en kiosk men när jag kom dit insåg jag att det var söndag och det var stängt. Suget ökade men jag körde vidare. När jag nådde stranden och såg min vän kom tårarna. Hulkande och gråtande gick jag emot henne utan att kunna svara henne vad som pågick. Hon kramade om mig och jag grät ännu mer. När jag gråtit klart insåg jag att jag inte alls varit hungrig, inte fysiskt i alla fall. Glad över att kiosken varit stäng eftersom jag förmodligen effektivt hade kunna mota bort känslorna genom att blanda ihop fysisk hunger med att jag hade behov av att sörja något som påverkade mig. En väns varma famn var en bättre strategi för att hantera vad jag gick igenom just då, än att stoppa i mig något sött.


Känslomässig hunger kommer plötsligt, fysisk hunger växer gradvis fram.

Känslomässig hunger kan komma när som helst, oavsett om vi just ätit, fysisk hunger tar några timmar på sig efter en måltid att ge sig tillkänna igen.

Det finns flera tecken vi kan lära oss känna igen när vi vill förstå oss på när vi faktiskt är fysiskt hungriga. Generellt kan vi säga att fysisk hunger känns i magen medan känslomässig hunger sitter i huvudet, ofta i form av en klar bild av vad vi är sugna på, exempelvis en chokladkaka.

Att vara hungrig och äta är naturligt. När vi äter för att vi är kroppsligt hungriga slutar vi vara hungriga och kan nöjt sluta äta och göra något annat. När vi äter för att vi är känslomässigt hungriga forsätter suget (som vi upplever som hunger) även när vi har ätit. Ofta kan vi också känna en del skuld eller skam, istället för att vara nöjda, vilket kanske får oss att äta lite till.