top of page

Konflikträdsla - inte särskilt ovanligt Konflikthantering del 2

Ibland används uttryck som "han är konflikträdd" på ett nedvärderande sätt om andra. Det antyder att det skulle vara fel att vara rädd för konflikter. I själv verket känner de flesta sig lite rädda när irritationer uttrycks, röster höjs, ögonbryn dras ihop, bedömningar, krav och kanske till och med hot förmedlas.
Konflikträdsla speglar att verkliga och viktiga behov är i gungning och att man är orolig för att de kommer att bli än mindre tillgodosedda om vi pratar om det. När vi kommer ihåg att andra kan vara rädda när det hettar till - och att det kan vara helt naturligt - kan vi också hitta en viss varsamhet. Medkänslan med andra är en viktig beståndsdel i all konflikthantering.


Konflikt har i mänsklighetens historia ibland inneburit uteslutning och med största dramatik, död. Den laddningen finns sannolikt kvar i vårt system, oavsett hur mycket teoretiska kunskap vi har i ämnet, så gå varsamt fram.

Vi ger ut en kortlek vi kallar Samtalskort. Korten beskriver olika steg för att hantera och lösa en konfliktfylld situation. Du hittar korten här.


Om du skulle vilja veta mer om hur du kan vara en tredje part när andra hamnar i konflikt, ta en titt på vårt medlingsprogram online här.

182 visningar0 kommentarer

Senaste inlägg

Visa alla

Comments


Om bloggen:

Vi skriver om olika områden i korta 1-5 minuters bitar.

Vill du lära dig att få ihop helheten är du välkommen på våra utbildningar där vi tränar på att gå från teori till praktik.

 

Läs mer om oss som skriver här.

Liv Larsson & Kay Rung 

bottom of page