top of page

Lucia - en man i blå kläder

Uppdaterat: 7 jan. 2019Varje år kring Lucia får diskussionerna om tradition och kön en extra skjuts. Redan när jag var barn - för 40 år sedan - frågade vi oss om Lucia får representeras av en kille? Nu frågar vi oss dessutom om Lucia får vara en någon som har bytt kön eller som inte ser sig tillhöra bara ett av två "giltiga" kön?

Undrar om upprörda röster skulle höjas lika mycket över om Lucia-tågets tunikor plötsligt var klart blå eller randiga eller om sångerna som sjöngs var mindre traditionella, som de gör kring frågorna om könstillhörigheten?

Men firar vi Lucia för att hon är en kvinna? Eller för vad hon gjorde? Vet vi ens vad vi firar? Vi menar att Luciafirandet är en svensk tradition, samtidigt som Lucia är ett italienskt helgon. Hur går det ihop? Vad vill vi att Luciafirandet ska symbolisera och på vilket sätt får traditionen förändras? Viktiga frågor kring en tradition som har följt oss ett tag och som förmodligen kommer att stanna.

(Har exempelvis inte hört några upprörda röster över att Helena Ek kulade i årets TV-sända version vilket jag aldrig har hört förut på ett luciafirande. Ingen verkar heller var upprörd över att luciatåget bar kransar av lingonris i håret, istället för glitter som i alla fall jag är mer vad vid.)

Det är intressant att se saker ur olika perspektiv. Men ganska ointressant när det bara finns två olika perspektiv som vi antingen måste gilla eller förkasta. Fast det är ju enklast förstås, att bara kunna säga att det ena är rätt och det andra är fel.

Men visst finns det flera förhållningssätt till Luciafirande och andra traditioner?


En annan intressant sak är hur vi bemöter andra som är upprörda när vad de ser som tradition ruckas på och förändras. Tycker vi de är löjliga eller försöker vi sätta oss in i hur det kommer sig att de blir så upprörda? Är det inte så att de har samma behov som oss - av förutsägbarhet och trygghet. Av skönhet och av firande. Om de blir hörda i det, istället för att bli skrattade åt eller nedvärderade blir de - enligt min erfarenhet - mer intresserade av att även ta in andra perspektiv. Kanske vi först kan ha nytta av att ta oss en titt på vår egen syn på traditioner och sådant vi inte vill förändra?


Hur vill du fira jul och vad är viktigast för dig? Vad är viktigast för de du har runt om dig och kan ni hjälpas åt på något sätt för att få det att fungera för alla?

Hoppas i alla fall att ni alla får en behovsbaserad jul.

251 visningar0 kommentarer

Senaste inlägg

Visa alla

Comments


Om bloggen:

Vi skriver om olika områden i korta 1-5 minuters bitar.

Vill du lära dig att få ihop helheten är du välkommen på våra utbildningar där vi tränar på att gå från teori till praktik.

 

Läs mer om oss som skriver här.

Liv Larsson & Kay Rung 

bottom of page