top of page

När vilja och behov inte pekar åt samma håll

Uppdaterat: 10 sep. 2019


Jag vill träna för det är så kul att utmana mig själv, träffa träningskompisar och jobba mot att nå mina mål. Samtidigt känner jag att jag håller på att bli sjuk, det kliar i halsen och näsan börjar bli täppt. Så mina behov, i alla fall de kroppsliga, behöver bli hörda eftersom de annars, med all sannolikhet, snart kommer att ta över helt och jag blir sängliggande i flera dagar.

Ibland kan det förstås även se ut precis tvärt om. Det vill säga att jag vill vila, lata mig, njuta av en bra bok eller av någons sällskap (någon som inte vill träna). Men samtidigt så finns det delar av mig, till exempel den delen av mig som mår gott av att hålla mig till vad jag har föresatt mig och att jobba mot att nå mina mål, som också vill bli hörda.Det låter som en konflikt – träna eller vila?

Men är det här verkligen en konflikt? Eller är det bara en fråga om att jag är så van att tänka ”antingen – eller”? Kanske kan något förändras om jag tar ett steg tillbaka och får ett större perspektiv? Då är det inte längre en konflikt där jag behöver ge upp det ena för det andra. I det första exemplet vill jag vila nu, eftersom jag ser att det förmodligen tar mig lättare till mina mål. Kanske vill jag passa på att ringa en vän som jag kan ha den där gemenskapen med. Och om jag samtidigt vill känna den där utmaningen, det där behovet av stimulans och växande, ja då kanske jag ringer min kusin som jag bråkade med för ett halvår sedan och inte har pratat med efter det.

Och om en del av mig vill lata mig, ta det lugnt men med priset av att jag inte jobbar mot de mål jag har satt upp? Ja då kanske jag ska ta mig en titt på om målen är för högt satta, om de inte ger utrymme för livsnjuning. Eller så kanske jag gör ett kortare träningspass och ser till att tappa upp ett hett bad efteråt eller besöker en bastu?

Det som ser ut att vara en konflikt, kanske inte alltid är det. I vilka lägen fastnar du lätt i ”antingen- eller- tänket”? Och vad händer om du tar ett steg tillbaka och ser hur du kan tillgodose alla, eller i alla fall fler behov om du ändrar lite på vad du tar dig för?

Ha en bra dag.320 visningar0 kommentarer

Senaste inlägg

Visa alla

Comentarios


Om bloggen:

Vi skriver om olika områden i korta 1-5 minuters bitar.

Vill du lära dig att få ihop helheten är du välkommen på våra utbildningar där vi tränar på att gå från teori till praktik.

 

Läs mer om oss som skriver här.

Liv Larsson & Kay Rung 

bottom of page