top of page

Nytt år - samma dilemma?

Ett sätt att bygga tillit till sig själv är att hålla de löften man ger sig själv. Det betyder också att när vi lovar oss själva något som vi inte håller kommer vi inte att lita på oss själva och över tid urholkar vi vår förmåga till tillit.

Nyårsfirande betyder för några att sätta mål och göra löften. Om du vill lära dig något om dig själv är det värdefull att vara uppmärksam på hur och varför vi sätter de mål vi gör inför det nya året. Om du kommer att leva upp till vad du försätter dig eller inte kommer att påverka tilliten till dig själv.


En anledning att vi inte klarar av att hålla vad vi lovar oss själva är att det finns någon dold drivkraft som påverkar oss mer än vi inser. Själv har jag något som jag har kämpat med många kvällar de senaste åren. Det är kvällen före en tidig avgång på någon jobbresa och jag tänker att ikväll måste jag komma i säng tidigt. Jag vill självklart komma i säng men om jag inte är uppmärksam fångas jag (omedvetet) av en massa spännande saker och kommer i säng 2-3 timmar senare än min initiala plan.

Känner du igen dig?


Om jag blir uppmärksam på motståndet att gå och lägga mig, hittar jag oftast att jag att vill känna mig mer fri. Jag gör revolt, även när det är jag som beordrar mig själv att gå och lägga mig. Så frågan blir då, hur kan jag prata med mig själv så jag kommer ihåg att jag är fri?

Kanske kan jag hitta andra ord som hjälper mig vara medveten på ett annat sätt. Kanske behöver jag komma ihåg mitt långsiktiga mål, varför vill jag vara utvilad imorgon?

Kanske behöver jag vara en förebild för mig själv?


Hur kan du formulera eventuella nyårslöften?

Kan du göra det till en möjlighet att växa, snarare än något du måste kämpa för på ett sätt som inte gör det värt det?


Här är en av de saker jag vill träna på under 2019:


Jag har som mål att 10 gånger under 2019 komma i säng innan 21:00 när jag ska upp tidigt nästa morgon.

Jag vill också hitta en bok om dilemman som kan stödja mig att bli mer kapabel att hantera dilemman.

Känner mig säker att om jag lyckas med det, kommer det att spilla över till andra mål som är beroende av att jag kan vara utvilad, närvarande och kapabel.


Vad finns det för saker du kan öva på under 2019 som kan bidra till att du och andra får ett bättre år?

Gott Nytt År - 2019!

439 visningar1 kommentar

Senaste inlägg

Visa alla

1 Comment


Det är en av sakerna jag själv tänkt jobba på under 2019 :) Sömnen. Och jag har nog samma behov där, av att känna mig fri, frihet att välja det jag vill göra, och gör revolt mot mig själv :D Vi är spännande varelser, vi människor! Att gå upp samma tid på morgonen (05.45) verkar hjälpa just nu.


Sen undviker jag godis detta år. Totalstopp är det som fungerar för mig, som har utmaningar med impulskontroll.


Och så blir det morgon- och kvällsrutiner (jag har ett motstånd mot saker som är rutinmässiga - så här är det en utmaning i sig), som jag hoppas kan få saker på rätt köl (skriva Morning Pages och 5 Minute Journal verkar fungera väldigt…


Like

Om bloggen:

Vi skriver om olika områden i korta 1-5 minuters bitar.

Vill du lära dig att få ihop helheten är du välkommen på våra utbildningar där vi tränar på att gå från teori till praktik.

 

Läs mer om oss som skriver här.

Liv Larsson & Kay Rung 

bottom of page