top of page

Tio sätt att bli din egen bästa vän


Ibland är det svårt att veta hur vi ska bli vän med vårt inre. Har du provat att närma dig dina tankar och känslor med samma närvaro och varsamhet som du skulle närma dig ett skyggt djur?


  1. Utmana dig själv - tro på att du klarar det där som din inre kritiker inte har tillit till att du ska ro i land.

  2. Lyssna på vad din inre kritiker vill säga om hur du ska ta hand om dig på vägen mot dina mål. Vi kan använda varje kritisk röst - inifrån eller utifrån - för att få kontakt med viktiga mänskliga behov.

  3. Lär dig hantera starka känslor av ilska, skuld och skam. Om du undviker dem kommer de att ställa sig i vägen för ett bättre liv. Att omfamna dem ger dig tillgång till både sårbarhet, acceptans och värdighet.

  4. Kom ihåg att du behöver både mening, bus, vila och sammanhang - se till att skapa det. Balansen i vår vardag kanske är viktigare än att varje enskild del är helt perfekt

  5. Bli vän med dina tankar. Låt dem leda dig till vad du behöver, snarare än att bestämma över vad du ska göra. Tankar kan verkligen vara till hjälp om vi lär oss att lyssna på dem som rådgivare, snarare än som beslutsfattare.

  6. Hitta sätt att acceptera allt som finns inom dig. Allt finns där av någon anledning och signalerar om viktiga behov, oavsett om det är självkritik, självhat, skam, förakt eller något annat som sällan ses som vackert.

  7. Låt inte dina känslor styra ditt liv men låt dem få en plats i ditt liv. Känslor kan vara både härliga och besvärliga, men de flesta av oss skulle inte vilja leva utan dem. De ger livet glöd och ger oss energi att agera.

  8. Ta hand om din kropp, så länge du har en. Gör det till en lek, inte till en plikt. Kroppen mår bra av att både få slappa och röra på sig. Sköt om den del av naturen som den är. Ditt eget lilla klimatprojekt.

  9. Använd en stund då och då för att stanna upp och fundera på vad du är tacksam över. Vad gillar du med dig själv och andra? Vad uppskattar du att du gör eller avstår från att göra?

  10. Vad kan du förlåta dig själv för? Just här, just nu?

523 visningar0 kommentarer

Senaste inlägg

Visa alla

Comments


Om bloggen:

Vi skriver om olika områden i korta 1-5 minuters bitar.

Vill du lära dig att få ihop helheten är du välkommen på våra utbildningar där vi tränar på att gå från teori till praktik.

 

Läs mer om oss som skriver här.

Liv Larsson & Kay Rung 

bottom of page