top of page

Vill kunna nu, men det går inte så bra

Uppdaterat: 30 mars 2020

Många som går kurs eller läser om Nonviolent Communication vill kunna uttrycka sina behov graciöst och lyssna empatiskt till sina vänner och fiender.

De flesta märker att det är svårt och frustrerande att försöka lära sig något man inte klarar av att göra. Självbilden får sig en törn, jag är inte så bra som jag trodde...


Likheten med att lära sig en fysisk ny förmåga är slående med en intrapersonel eller interpersonel förmåga som lärandet av Nonviolent Communication är.


Kommer ihåg när jag skulle tilläggsisolera vårt hus, utan att varken ha utbildning eller erfarenhet av husbyggnation, bara rustad med ivern att kunna själv. Efter 14 dar gav jag upp att få upp reglar på kortsidan av huset. Jag bad om hjälp av en av männen i byn som byggt hus hela sitt liv. Han kom förbi, satte upp en regel på mindre än 5 minuter, sedan förklarade han några saker och passade även på att såga en bräda utan att mäta den. Den passade bättre än någon av de brädor jag noga hade mätt ut och sågat själv.

Det var tydligt att hans erfarenhet och kunskap var på en annan nivå än min även om min entusiasm var betydligt högre än hans. Den sista väggen på huset tog 4 dagar att både regla, isolera och spika panel på.På samma sätt kan det bli uppenbart att vi inte kan kommunicera på det sätt vi skulle vilja, när vi går en helgkurs i kommunikation eller när vi läser en bok om Nonviolent Communication. Det fina i kråksången är att över tid kommer förmågan, i alla fall om vi övar.


Så är det även med de personer jag får möjlighet att träffa flera gånger under åren, att jag ser att deras kommunikationsförmåga ökar med träning och investerad tid. Det är med stort nöje jag ser personer gå från att vara defensiva till att kunna vara nyfikna med en större förmåga till självacceptans.


Kortsiktigt överskattar vi vår förmåga att lära oss saker medan vi på längre sikt underskattar vår förmåga.

Gör ett test:

Tänk på en kollega eller bekant som du har svårt för.

Använd nu alla dina kunskaper om att förstå dig själv och andra för att komma över det du har svårt att uppskatta med den vald testpersonen.


Utvärdera hur det gick genom att interagera med personen under den närmaste veckan.


Test nummer två:

Använd 15 minuter varje vecka i 100 veckor (typ 2 år) till att vara nyfiken på vad det är du stör dig på och vad du tror att personen har för anledning att agera som den gör (det du stör dig på).


Utvärdera om 100 veckor

Min nästan helt säkra förutsägelse är att du kommer att ha mycket lättare att relatera till personen du tänker på om 100 veckor, men bara om du gör jobbet att vara nyfiken och att försöka vidga ditt perspektiv.


Om du verkligen vill lära dig något, börja nu, sätt stora mål långt in i framtiden och små träningsmål i nutid.

Lycka till!


 

Om du gillar den här bloggposten gillar du säkert även Lådornas krig

Här hittar du aktuella träningsdatum om du vill komma igång med träningen.


268 visningar0 kommentarer

Senaste inlägg

Visa alla

Comentarios


Om bloggen:

Vi skriver om olika områden i korta 1-5 minuters bitar.

Vill du lära dig att få ihop helheten är du välkommen på våra utbildningar där vi tränar på att gå från teori till praktik.

 

Läs mer om oss som skriver här.

Liv Larsson & Kay Rung 

bottom of page