Vill kunna nu, men det går inte så bra

Uppdaterat: 30 mars 2020

Många som går kurs eller läser om Nonviolent Communication vill kunna uttrycka sina behov graciöst och lyssna empatiskt till sina vänner och fiender.

De flesta märker att det är svårt och frustrerande att försöka lära sig något man inte klarar av att göra. Självbilden får sig en törn, jag är inte så bra som jag trodde...


Likheten med att lära sig en fysisk ny förmåga är slående med en intrapersonel eller interpersonel förmåga som lärandet av Nonviolent Communication är.


Kommer ihåg när jag skulle tilläggsisolera vårt hus, utan att varken ha utbildning eller erfarenhet av husbyggnation, bara rustad med ivern att kunna själv. Efter 14 dar gav jag upp att få upp reglar på kortsidan av huset. Jag bad om hjälp av en av männen i byn som byggt hus hela sitt liv. Han kom förbi, satte upp en regel på mindre än 5 minuter, sedan förklarade han några saker och passade även på att såga en bräda utan att mäta den. Den passade bättre än någon av de brädor jag noga hade mätt ut och sågat själv.

Det var tydligt att hans erfarenhet och kunskap var på en annan nivå än min även om min entusiasm var betydligt högre än hans. Den sista väggen på huset tog 4 dagar att både regla, isolera och spika panel på.På samma sätt kan det bli uppenbart att vi inte kan kommunicera på det sätt vi skulle vilja, när vi går en helgkurs i kommunikation eller när vi läser en bok om Nonviolent Communication. Det fina i kråksången är att över tid kommer förmågan, i alla fall om vi övar.