top of page

Hur AI kommer påverka våra mänskliga relationer

På senaste tid har jag haft några samtal med en vän som jobbar med ett AI-baserat projekt. Projektet går ut på att AI ska tränas på att hantera bemötande av människor i olika problematiska situationer. Exempelvis när de ringer för att få hjälp med problem med produkter de beställt som blivit fel, eller rent av om de kämpar med depression eller upplever meningslöshet i tillvaron.


Tänk dig en röst som inte kan tappa tålamodet, men som ändå håller sig till reglerna. En röst som har förståelse och som samtidigt inte går vilse i dina reaktioner, hot eller beskyllningar. En röst som med värme försöker hjälpa dig att lösa uppgiften vad den än är.


Låter helt fantastiskt tycker jag, ända tills jag börjar fundera på vad det kommer att ha för konsekvenser på våra relationer med vänner och familj?


Tänk att du blir van med att få den här typen av bemötande på framtida internutbildningar när du börjar ett nytt jobb, när du beställt fel färg på dina löparskor, eller när du missat ett flyg och behöver boka om för att inte missa din bästa väns bröllop. Kommer vi sedan att förvänta oss att våra "riktiga" vänner oxå ska ha förmåga att förstå oss oavsett hur vi uttrycker oss? Kommer vi vilja bemötas av samma oändliga tålamod trots våra fel och brister av våra nära och kära, som av en AI?


Jag ser människor med förmågan att lyssna och ta in andras perspektiv, hävda sina gränser, och ha omsorg om allas intressen som framtidens vinnare.

Och med vinnare menar jag att det är sådana människor vi kommer vilja ha som vänner och kollegor. Därför hoppas jag att AI kommer att inspirera (och kanske även att provocera) oss att växa i förmågan att umgås med andra människor, speciellt de som tänker och tycker annorlunda än oss själva. 

Förbered dig för framtiden

Vill du gå en Introduktioinskurs i Nonviolent Communicaiton under sommaren så hittar du den här.


För dig som redan ser nyttan med NVC men förstår att du behöver träna, då kommunikationsfärdigheter är just saker vi gör, inte bara saker vi tänker.

Läs mer om årsprogrammet som börjar 22 augusti eller anmäl dig så du säkrar din plats.

187 visningar0 kommentarer

Senaste inlägg

Visa alla

留言


Om bloggen:

Vi skriver om olika områden i korta 1-5 minuters bitar.

Vill du lära dig att få ihop helheten är du välkommen på våra utbildningar där vi tränar på att gå från teori till praktik.

 

Läs mer om oss som skriver här.

Liv Larsson & Kay Rung 

bottom of page